Musikjournalisten Tina Mehrafzoon. Foto: Sveriges Radio

Experten: Därför har inte fler kvinnor spelat på Ullevi

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste 30 åren har scenen på Ullevi dominerats av män. Totalt har tre kvinnor varit huvudakt.
– Det är ingen tvekan om att Veronica Maggio eller Beyoncé skulle fylla Ullevi – men då måste de ha rätt förutsättningar, säger Tina Mehrafzoon som är musikjournalist på Sveriges Radio.

På över 30 år har endast tre kvinnor varit huvudakt på Ullevi. Senast en kvinna spelade på Ullevi var Madonna 2012.

Före henne har Tina Turner och Pink varit huvudakt på arenan. Efter SVT Nyheter Västs inslag har vi fått många reaktioner. Så här lyder några av kommentarerna:

– Jag går för att uppleva artisten, inte könet! /Rickard

– Varför bokar inte fler kvinnor Ullevi? Föredrar dom Stockholm, Oslo eller Köpenhamn? /Erik

– Nämn fem kvinnliga artister som fyller ett Ullevi! /Niklas

– Får kvinnliga artister inte boka Ullevi? Hur många kvinnor har försökt boka och fått nej? /Osborn

”Branschen har lyft män”

Tina Mehrafzoon är musikjournalist på Sveriges Radio och säger att hon tror ämnet väcker mycket reaktioner för att det är en laddad fråga.

– Jämställdhet är mer aktuellt än någonsin och speciellt i musikbranchen. Efter #metoo har diskussionen hamnat på en annan nivå. Man vågar säga ifrån och utmana i diskussioner idag, säger Tina Mehrafzoon.

Varför tror du att det ser ut så här?

– Jag tror att det har att göra med kombinationen av att vi har en bransch som lyft män om man ska titta på de senaste årtionden. Det är inte branschens fel utan en skildring av verkligheten. Vi har en väldigt stark musikscen i Sverige, men vi är också ett litet land, med många starka svenska artiser. Jag kan förstå varför en internationell artist inte spelar på fler arenor i landet utan väljer en. Det finns också en intern konkurrens mellan arenorna, säger hon.

Tackar kvinnliga artister nej till att spela på Ullevi?

– Jag tror att få artister skulle tacka nej till en så stor chans. Men de måste också få förutsättningarna för att göra sin vision till verklighet. Jag kan inte tänka mig att någon skulle tacka nej till en arenaspelning. Till och med den allra mest folkskygga artisten vill att deras musik ska höras. Sedan om det är Ullevi, Friends Arena eller någon annan arena tror jag inte spelar roll, säger Tina Mehrafzoon.

Ullevi inte unikt

Hon säger att när det kommer till internationella artister så tävlar Ullevi mot andra arenor i Sverige och världen. Och där är det inte säkert att artisterna har möjlighet att spela på fler arenor i ett litet land som Sverige.

– Det vanligaste är att de stora akterna från Sverige inte satsar på att göra stora arenaspelningar här hemma i Sverige utan tar ett steg till och satsar internationellt.

Är Ullevi unika i den här frågan?

– Det är absolut inte isolerat till Göteborg eller Ullevi. Det här problemet finns i hela Sverige. Man blir nyfiken på hur det kommer sig att det inte syns kvinnliga artister på de här scenerna när vi uppenbarligen har dem. Då är det någonting annat än en kvalitetsfråga. Det är det här som gör att man behöver prata om det här. Varför ser det ut så här? Det handlar om förutsättningar. Det handlar inte om att vi ska plocka bort Bruce eller Håkan. Men arenor och arrangörer måste erbjuda något annat. Det är ingen tvekan om att Veronica Maggio eller Beyoncé skulle fylla Ullevi – men då måste de ha rätt förutsättningar.

Hör hur bokningsbolaget Live Nation, som bokat artister till Ullevi under många år, förklarar varför det nästan bara är män som är huvudakter på Ullevi.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Håkan Hellström, James Hetfield (Metallica), Bruce Springsteen, Chris Martin (Coldplay) och Paul Mccartney är bara några av alla manliga akter som uppträtt på Ullevi genom åren. Endast tre kvinnliga har akter intagit scenen. Foto: TT

De här kvinnliga artiserna villl läsarna se på Ullevi:

Visa

Svenska artister: Miriam Bryant, Zara Larsson, Laleh, Sabina Ddumba, Miss Li, Icona Pop, Molly Sandén, First Aid Kit och Carola.

Internationella artister: Lady Gaga, Adele, Beyoncé, Taylor Swift, Sia, P!nk, Celine Dion, Tina Turner, Landa del Rey, Cher, Madonna, Ariana Grande, Billie Eilish, Little Mix, Katy Perry, Alicia Keys och Britney Spears.

SVT Nyheter Väst har sökt flera av de ovannämda artiserna för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer