Foto: TT

Experten: ”Nästan lika svårt för iranier att få besöksvisum till Sverige som till USA”

Uppdaterad
Publicerad

Relationen mellan Iran och EU och USA har de senaste åren blivit allt frostigare. Men Rouzbeh Parsi som är Mellanösternchef på Utrikespolitiska institutet anser att andra orsaker påverkar avslagen på iranska visumansökningar mer.

– Jag tror den ekonomiska situationen i Iran påverkar mest. Vilket i och för sig är en följd av relationen med västvärlden. Man tror att alla vill försöka lämna Iran, men det är långt ifrån sant, säger Rouzbeh Parsi.

Han har själv sina rötter i Iran och har flera släktingar från Iran som sökt besöksvisum till Sverige för att komma och hälsa på. Men oavsett ålder, utbildningsnivå eller ekonomisk situation har de fått nej med samma motivering: att det fanns risk att det skulle stanna i Sverige.

– Vem klarar att passera nålsögat? frågar sig Rouzbeh Parsi som anser att Sverige alltid varit restriktivt med att bevilja beöksvisum till iranier.

– Länge har det dessutom varit lång väntetid för att få en tid på ambassaden i Irans huvudstad Teheran för att kunna söka visum. Det krävs mycket dokumentation och en intervju. Många måste resa långt, kanske med flyg för komma dit. Så det är ingen lätt process att ens söka visumet, säger Rouzbeh Parsi.

Rouzbeh Parsi är expert på mellanöstern och chef vid Utrikespolitiska institutet. Foto: UI

Havererat kärnenergiavtal bidrar

Det som ligger till grund för den visumsituation som är börjar 2015. Då slöts ett globalt kärnenergiavtal mellan Iran och de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd USA, Frankrike, Storbritannien, Ryssland och Kina samt Tyskland. Ett historiskt avtal för alla parter.

Avtalet gav insyn i Irans atomenergiprogram, för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som detta bantades kraftigt. I utbyte skulle internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran hävas.

Utvecklat formella skäl för avslag

I maj 2018 lämnade USA avtalet och president Donald Trump införde sanktionerna igen. Senare meddelade Iran att de heller inte tänker följa avtalet.

– Efter att i ett års tid hoppats på att EU skulle kunna väga upp det amerikanska utträdet meddelade Iran i år att man kommer successivt inte fullgöra sina åtaganden enligt avtalet. Detta för att pressa EU till att agera, säger Rouzbeh Parsi.

Resultatet är en ekonomiskt ansträngd situation i Iran och politiskt kärv relation med västvärlden. Landet har nu försämrad ekonomi, hög arbetslöshet och försvagad valuta.

– Visst påverkar detta givetvis de iranier som vill hälsa på familj och släktingar i Sverige. Men jag tycker också att det verkar som att Sverige har utvecklat formella skäl för att säga nej till visumansökningar. Skäl som är oklara för mig, säger Rouzbeh och fortsätter.

– Sverige vill ha goda relationer med Iran, men inte ha hit iranier. Det är nästan lika svårt för iranier att få besöksvisum till Sverige som till USA.

Finns det inte skäl  för svenska ambassaden att säga nej?

– Jo, givetvis. Det klart att det finns iranier som har fått det tuffare och många vill lämna landet. Men långt ifrån alla vill det och det är ett problem om man från svensk sida tror att det är så illa att alla vill lämna Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.