Jonas Larsson, som är universitetslektor i textil och mode vid Borås Textilhögskola, säger att hyra kläder är ett steg i rätt riktning när det kommer till hållbarhet. Foto: SVT

Experten: Idén att hyra kläder är väldigt bra och rimlig

Uppdaterad
Publicerad

Att hyra kläder är ett fenomen som växer.
– Plagg som vi inte använder så mycket kan vi lika gärna hyra, säger Jonas Larsson som är universitetslektor i textil och mode.

På Borås Textilhögskola ingår det i utbildningen idag att lära sig om miljöpåverkan som mode har. Man arbetar för att hitta nya lösningar på hur textilbranschen ska kunna bli mer klimatsmart i framtiden. Enligt Jonas Larsson som är universitetslektor i textil och mode så är uthyrning av kläder ett steg i rätt riktning.

– Jag tycker att iden med att hyra kläder istället för att köpa är bra. Den är helt rimlig då vi inte använder kläder så mycket som vi skulle behöva göra för att motivera ett nyköp, säger Jonas Larsson som är universitetslektor i textil och mode.

Flera användningsområden

Jonas Larsson säger att han tror att de plagg som är lättast för folk att hyra är plaggen som man köper och använder sällan.

– Naturligtvis festkläder, men även fritidskläder. Man skulle kunna tänka sig att man hyr arbetskläder när man ska renovera i stugan till exempel, säger Jonas Larsson.

Nackdelar

– Det som är nackdelar med att hyra är att det är jobbigt att åka fram och tillvaka till uthyrningsställena. Det ska man inte underskatta att det är ett problem att det kostar både pengar och miljö. Så man måste vara ganska smart när man skapar de här uthyrningstjänsterna för att locka kunder, säger Jonas Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.