Till vänster: skådespelare klädda till zombies i New York i samband med premiären av tv-serien ”The Walkning Dead”. Till höger: zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer. Foto: TT/Claes Herrlander

Experten: Så överlever du en zombieapokalyps

Uppdaterad
Publicerad

Hur gör man för att ha störst chans att klara sig under en zombieinvasion? Några av svaren kommer att ges i Göteborg på onsdagskvällen under ett samtal där bland annat zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer medverkar.

– Vi kommer prata om zombien som populärkulturellt fenomen och vad vi kan lära oss av zombien som metafor för alla typer av samhällsstörningar som kan inträffa. Vi pratar om psykologiska och praktiska förberedelser och vad myndigheter kan göra, säger zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer.

Träffen arrangeras av ABF Göteborg och även läkaren Cecilia Verdinelli och Carl Michael Edenborg, doktor i idéhistoria, kommer att närvara.

Herman Geijer är självlärd på områden som psykologi och krisberedskap och skriver just nu sin andra bok på temat zombieapokalypser. Han har även medverkat i Sveriges Radios Sommar i P1.

Stort intresse

Enligt Herman Geijer finns det ett stort intresse för kurser i zombieöverlevnad. Han menar att det både beror på att zombien är stor i filmer och tv-serier just nu och att det är intressant att föreställa sig själv i en värld som är helt annorlunda från i dag.

– Det är väl ingen som tror att zombies finns på riktigt, men de är stora i populärkulturen och att de är populära säger något om samtiden. Zombies går inte att förhandla med så intresset för dem handlar kanske om vår rädsla för klimatförändringar och naturkatastrofer, säger Herman Geijer.

– Vi lever så inrutade och komplicerade liv och postapokalypsen är enkel i det att man lever från hand till mun. Jag tror att det kan vara lite attraktivt att fantisera om vem man skulle vara i en sådan situation, fortsätter han.

Så överlever du apokalypsen

Men även om kvällens samtal inte bara handlar om zombies, utan även behandlar frågan om hur människor agerar i krissituationer, har Herman Geijer några konkreta tips på hur du bäst överlever en zombieinvasion:

  • Fysisk träning. Det gör dig mer skärpt och mer stresstålig.
  • Lär känna dina grannar. Vid en katastrof är det viktigt att ha ett socialt nätverk och känna folk i sitt lokalområde för att kunna hjälpas åt.
  • Var mentalt förberedd på att någonting kan hända. Du kanske inte ska ställa in dig på just en zombieapokalyps, men var inställd på att samhället snabbt kan förändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.