Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Claes Andrén, professor i bevarandebiologi, har sett hur strandpaddan dött ut från Käringön. Foto: SVT

Experten: Så räddar vi strandpaddan på Käringön

Publicerad

Stora resurser läggs på att återställa naturen på Käringön så att strandpaddan återigen kan leva där. Men först om ett par år vet man om projektet lyckats.

– Arten har ju ett egenvärde i sig men många groddjur har många egenskaper som vi kan ha glädje av i framtiden, säger Claes Andrén, professor i bevarandebiologi.

Så ändras naturen för strandpaddan – se klippet.

Claes Andrén har följt strandpaddan, eller stinkpaddan som den också kallas, på Käringön på nära håll sedan 1990-talet. Då kartlade han paddans utbredning, den fanns i stora kolonier på flera platser på ön.

Sedan dess har paddan sakta men säkert trängts undan. Under den senaste inventeringen hittade man blott fem individer.

Hämtar ägg från Måseskär

Nu lägger myndigheterna stora resurser på att få tillbaka strandpaddan till Käringön. Bland annat hämtar man äggsträngar från Måseskär där strandpaddan fortfarande finns i stor omfattning.

– Med förhållandevis små medel kan vi återställa miljöerna för strandpaddan, säger professor i bevarandebiologi Claes Andrén och fortsätter:

– Vi förlorar möjligheter för framtiden om arten dör ut. Groddjur har särskilt många egenskaper som vi människor kunnat utnyttja när vi utvecklats design, teknik och mediciner.

FAKTA: Strandpadda

Fakta: Strandpadda (stinkpadda)

  • Arten är fridlyst i hela landet enligt artskyddsförordningen. Det innebär bland annat att det är förbjudet att avsiktligt fånga, döda eller störa dem.
  • Strandpaddan finns längs hela västkusten men också i Skåne och Blekinge.
  • Strandpaddan är i grunden en stäppart som gynnas av öppna eller glest bevuxna markytor med varma och tillfälliga lekvatten.
  • Arten har en långt utdragen lekperiod från april till augusti. Olika honor i en och samma population kan dels lägga ägg vid olika tidpunkter, och dels ha olika reproduktionsstrategier.

Källa: SLU Artdatabanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.