Peter Sjöquist är trafiksäkerhetschef på SJ och varnar för att ha hörlurar på sig i närheten av trafiken. Foto: TT/PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Expertens larm om hörlurar: ”Livsfara”

Uppdaterad
Publicerad

Att bära hörlurar i trafiken kan vara extremt riskfyllt och problemet har vuxit dramatiskt de senaste tio åren, enligt experter.
– Det kan vara förenat med livsfara och är en tragedi för alla inblandade när det leder till allvarliga olyckor, säger Peter Sjöquist, trafiksäkerhetschef på SJ.

En 17-årig pojke dog förra året när han skulle korsa ett järnvägsspår i Stenungsund. Pojken bar vid olyckstillfället hörlurar och enligt Trafikverkets utredning, som nu presenterats, var det sannolikt anledningen till att han missade tågförarens varningssignaler.

Nu varnar experter för faran med att ha hörlurar på sig i trafikmiljö.

– Det är en självklar risk och ett problem som vuxit i modern tid när nästan alla har mobiltelefoner, säger Mikael Johansson, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Hör inte tåget närma sig

Han säger också att hörlurar utgör en ökad risk för olyckor i alla trafikmiljöer men särskilt i närheten av tågspår.

– Man hör inte när tåget närmar sig och man hör inte signalerna.

SJ:s trafiksäkerhetschef Peter Sjöquist ger samma bild.

– Det är vanligare och vanligare med rapporter om att folk har varit ouppmärksamma. Vid järnvägsspår men också på plattformskanten på perronger eller vid utrop ombord. Det råder ingen tvekan om att hörlurar i öronen tar uppmärksamhet från omgivningen.

”Frågan diskuteras flitigt”

Han säger att frågan diskuteras flitigt och med stor oro i trafikbranschen.

– Det leder till allvarliga olyckor när folk inte är uppmärksamma och varje gång det händer är det en tragedi för alla inblandade. Ouppmärksamhet är vårt värsta arbetsmiljöproblem.

Råden: Var försiktig, titta och lyssna

De båda trafiksäkerhetsexperternas råd: var försiktiga, titta och lyssna.

– Och om du närmar dig en järnvägsövergång ta ut hörlurarna i god tid, ta dig ut ur din bubbla. Framför allt på vintern när det ligger snö på tågbanorna, det dämpar ljudet. Man kan ju tro att ett stort, tungt tåg hörs men det är inte alltid så, säger SJ:s Peter Sjöquist.

Efter olyckan i Stenungsund har den aktuella järnvägsövergången stängts av för passage. Sedan 2010 har fyra personer blivit ihjälkörda av tåg där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer