17-åringen dog vid olyckan i maj 2018. Foto: Mikael Berglund/Arkiv

Trafikverket: Hörlurar bakom 17-årings död

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-årige pojken dog när han blev påkörd av ett tåg vid en järnvägsövergång i Stenungsund förra året.
Trafikverket slår nu i sin utredning av olyckan fast att pojkens död sannolikt beror på att han bar hörlurar.
Sedan 2010 har fyra personer körts ihjäl vid den aktuella övergången.

Det var i maj förra året som pojken miste livet när han skulle passera tågövergången i centrala Stenungsund.

Nu är Trafikverkets utredning av olyckan klar. Man slår fast att tågföraren ljudsignalerade till pojken men att 17-åringen inte reagerade på detta. Inte heller reagerade han på de ljud- och ljussignaler som ingick i vägskyddsanläggningen vid järnvägsövergången.  Tågföraren drog då i nödbromsen.

Övergången har stängts

I utredningen står det:
”Pojken ska vid olyckstillfället ha haft hörlurar på sig, vilket bekräftas av polisens utredning, och enligt Trafikverket var det sannolikt anledningen till att han inte uppfattade ljudsignalen eller vägskyddsanläggningens varningsklockor.”

Trafikverket anser att anläggningen vid olyckstillfället fungerade som avsett. Trots det beslutade Trafikverket och Stenungsunds kommun att övergången skulle stängas, vilket skedde i december.

Två flickor miste livet

– Eftersom det hänt ett antal dödsolyckor på den platsen stänger vi den tills vi har en säkrare lösning. Den ligger i en kurva och sikten är skymd så det är inte lämpligt att ha en sådan här övergång där, säger Stefan Svedhem, strategisk projektledare för centrumutvecklingen i Stenungsund, till SVT Nyheter Väst.

Trafikverket håller nu på att utreda hur järnvägsspåret på platsen ska kunna passeras på ett säkrare sätt.

– Jag tror att det kommer bli en bro eller en tunnel. Det är enda sättet att få till det på ett bra sätt. Vi hoppas på en snabb lösning, säger Stefan Svedhem.

2010 miste två flickor livet när de blev påkörda av ett tåg vid den aktuella järnvägsövergången, två år senare drabbades en man av samma öde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer