Foto: SandyHansson/SVT

Explosion i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Vid 22.15 på fredagskvällen fick polisen ett larm om en explosion nära Linnéplatsen i centrala Göteborg. Polisen kan inte utesluta ett politiskt motiv.

Detonationen skedde i anslutningen till lokaler där Syndikalistiskt forum huserar i närheten av Linnéplatsen. Sprängladdningen detonerade på en cykel som stod parkerad intill.

– Det har skett en mindre detonation utomhus i stadsdelen Linné. Vi har en patrull på platsen, har spärrat av och nationella bombskyddet är på väg, säger Göran Carlbom till Expressen under kvällen.

Ingen person ska ha kommit till skada och polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

– Det har blivit mindre materiella skador på en ruta till en fasad samt på cykeln, säger Carlbom.

Kan finnas politiskt motiv

På lördagsmorgonen säger polisen att explosionen kan vara av politisk karaktär.

– Ja, det kan vi inte utesluta i nuläget, säger polisens presstalesman Tommy Nyman.

– Nu har vi gjort en teknisk undersökning och omhändertagit en del material som är skickat till analys. Vi har säkrat rester utav sprängladdningen.

Ingen gripen

Gatan uppges vara avspärrad med tre polisbilar på plats. Nationella bombskyddet inkallades också till platsen.

– De kallas in för att analysera vad det är som detonerat, säger Carlbom till Göteborgs-Posten.

Vid 01:00 bekräftade Säkerhetspolisen, Säpo, att de har informerats om detonationen.

– Vi har kopplats in på begäran av Göteborgspolisen. Men det är de som håller i utredningen så ytterligare frågor ställs till dem, säger Ulf Strömberg, befäl vid Säpo till GP.

Avspärrningarna hävdes vid 03.30 Natten till lördag .På morgonen har polisen ingen gripen ännu och heller ingen misstänkt för brottet.

Västtrafik meddelade att busstrafiken som går via Linnéplatsen skulle påverkas av förseningar, men på lördagsmorgonen ska den gå som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.