Explosionen inträffade på Orust, mitt i natten Foto: Mikael Berglund

Explosion vid restaurang på Orust

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade, natten mot onsdag, på en restaurang på Orust. Polisens nationella bombgrupp har varit på plats.

Det var strax före klockan halv tre på natten som polisen fick larm om en explosion vid en restaurang på Orust. Hela entrén till restaurangen ska ha varit sprängd, enligt NyheterSTO.se.

– När vi kommer fram till platsen där så ser vi att det är omfattande skador på restaurangen, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

För NyheterSTO.se berättar ett vittne att de hört en kraftig smäll.

– Jag hörde en hög smäll och sprang till restaurangen. Väl där klättrade jag in genom ett fönster för att se så inga människor fanns i lokalen. Jag har gjort lumpen och kände direkt att det doftade sprängdeg, ingen vanlig smällare, säger vittnet.

Bombskyddet undersöker platsen

Inga personer ska ha befunnit sig inne i restaurangen när explosionen inträffade. Men fem boende som bor i samma byggnad samt i fastigheten bredvid har evakuerats. Förutom själva restaurangen ska även en intilliggande fastighet ha skadats vid smällen.

Polis och räddningstjänst på plats efter nattens explosion Foto: Mikael Berglund

Nationella bombskyddet skickades till fastigheten under morgonen och under förmiddagen tog polisens tekniker över för teknisk undersökning. Polisen genomför dörrknackning i området och har uniformerad personal på plats under dagen.

Brann för en vecka sedan

Explosionen på restaurangen kommer bara en vecka efter det att en omfattande brand ägde rum i en restaurang inne på en camping på Orust.

– Det är för tidigt att säga om det finns någon koppling mellan händelserna, säger Peter Nordengard.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.