Flera rutor förstördes vid explosionen. Foto: Hanna Nyberg

Explosion vid flerfamiljshus i Majorna

Uppdaterad
Publicerad

En explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i stadsdelen Majorna i Göteborg. Ingen är misstänkt eller gripen.

Nationella bombskyddet och tekniker kallades till platsen och polisen har under torsdagsmorgonen beslutat om så kallad särskild händelse. Flera vittnen har också hörts.

Flera inringare larmade om en hög smäll klockan 02.55 under natten mot torsdagen. När polisen kom till Stenklevsgatan upptäcktes flertalet krossade fönsterrutor, och det luktade rök.

– Detonationen har varit på utsidan av själva huset. Sedan om det riktats mot någon eller placerats där, det vet vi inte, säger Magnus Schildt på polisens ledningscentral och fortsätter:

– Man får förutsätta att det var en ganska kraftig smäll med tanke på att flera rutor gick sönder.

Ingen skadad

Ingen person har skadats eller behövt utrymma sina lägenheter. Det är oklart om det är en eller flera bostäder som har drabbats.

Polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse. Vid halv åttatiden på torsdagsmorgonen fanns ingen misstänkt eller gripen.

– Inledningsvis försöker vi få in så mycket vittnesuppgifter som möjligt så att vi kan få en bra bild av vad det är som har hänt. Vi har patruller ute också men hur vår jakt går till i nuläget vill jag inte riktigt berätta, säger Magnus Schildt.

Särskild händelse

Tidigt på torsdagsmorgonen beslutade polisen om så kallad ”särskild händelse”, vilket innebär att man kan frigöra så stora resurser som behövs. I det här fallet handlar det mest om att få in mer personal som kan jobba med ärendet.

– Om det skulle vara värre än vad vi tror just nu vill vi helt enkelt inte tappa fart, utan säkra resurser, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Han beskriver explosionen som ”en större smäll”.

– Om det sedan har varit en kraftigare banger av den typ som smugglas in eller något annat återstår att se, säger han.

Olika teorier

Efter att nationella bombskyddet och tekniker varit på platsen ska allt sammanställas.

– De ska ha en lägesuppdatering klockan 08.30, säger Christer Fuxborg.

Det finns enligt honom också flera vittnen som sett saker i samband med explosionen. Just nu tyder ingenting på att denna varit riktad mot någon särskild person.

– Det är så vi tror. Eller att man inte har hanterat den här pjäsen eller vad det är på rätt sätt och så har den smällt tidigare eller senare än vad som var tänkt. Men nu spekulerar jag bara, säger Christer Fuxborg.

Under torsdagen ska polisen också knacka dörr i området i hopp om att få in fler vittnesuppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.