– Ingen har gjort någon ordentlig analys av den här situationen, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: TT

Extrem situation jämfört med grannländerna

Uppdaterad
Publicerad

Våldet med skjutvapen eskalerar i de svenska storstäderna. Sedan 2010 har fem gånger så många skottskadats, och fyra gånger så många skjutits till döds, i de svenska städerna jämfört med i grannländernas huvudstäder tillsammans. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort.

Sverige 2015 har i omgångar skakats av gängrelaterade våldsdåd i storstadsområdena. I Malmö har vågen av handgranater dominerat nyhetsflödet och även dödsskjutningar har ägt rum.

I Göteborg fick den ofattbart brutala masskjutningen på Vårväderstorget statsministern Stefan Löfven att besöka platsen och lova bättring.

Skottlossningar i Göteborg

Två dog och åtta skottskadades när maskerade män med automatvapen sköt besinningslöst på en restaurang.

Tydlig trend

Även om dåden har varit ovanligt uppseendeväckande i år så har trenden varit tydlig i åratal. Medan det dödliga våldet minskar totalt i samhället så ökar våldet med skjutvapen på gatorna.

Jämfört med i grannländerna är situationen extrem.

– Siffrorna är mycket anmärkningsvärda, säger Micael Björk, sociolog vid Göteborgs Universitet som bland annat forskar kring polisarbete och organiserad brottslighet.

Siffrorna SVT Nyheter tagit fram visar att antalet skottskadade och döda i alla de tre svenska storstäderna vida överstiger antalen i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.

Slår man ihop siffrorna visar de att fem gånger så många har skottskadats de senaste fem åren i Göteborg, Stockholm och Malmö jämfört med i grannländernas huvudstäder tillsammans.

Antalet döda i skottlossningar är ungefär fyra gånger så många.

”En stor kunskapslucka”

Tittar man antalet skjutningar är skillnaderna också stora, även om konstaterade skottlossningar räknas på olika sätt i de olika städerna. Köpenhamnspolisen uppger att man haft 122 skjutningar sedan 2011. I Göteborg har det varit nästan dubbelt så många och i Stockholm drygt tre gånger så många.

– Exakt varför det skjuts mer i Sverige kan ingen svara på, vi har en stor kunskapslucka här. Ingen har gjort någon ordentlig analys av den här situationen, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Sarnecki nämner att det finns olikheter i hur polisen arbetar i de fyra länderna. Men han beskriver ändå förutsättningarna som relativt likartade vad gäller lagstiftning och andra verktyg.

– Jag tror snarare att vi har en mycket sämre social situation här. Det vi ser nu är resultatet av ett misslyckande som sträcker sig tjugo år tillbaka när de här unga killarna som nu skjuter växte upp, säger han.

Sarnecki menar att vissa förorter är särskilt hårt drabbade av skjutningar och hänvisar det till en misslyckad integrationspolitik.

– Vi har områden där utbildningsnivån är låg, arbetslösheten hög och skolresultaten låga. Vår forskning visar att de här problemen inte är importerade utan att de uppstår här, på grund av ett utanförskap som samhället inte har lyckats bryta.

– I de här områdena som samhället har glömt uppstår våldsamma subkulturer, säger han.

”Skjuter uppenbarligen för att döda”

SVT Nyheter har talat med forskare, polismän i de olika länderna och andra sakkunniga.

Ingen säger sig ha något säkert svar på varför det skjuts så mycket mer i Sverige.

Vissa nämner våldsvågens dynamik. När spiralen väl har startat är den svår att hejda. Varje person som dödas eller skadas har individer runt sig som utkräver hämnd.

Exempelvis i Göteborg har polisen vid fler än ett tillfälle gått ut och sagt att situationen har lugnat sig eftersom ledande personer i kriminella nätverk har fängslats eller dödats.

Men varje gång har situationen eskalerat på nytt efter en tid. Antingen på grund av att släktingar och vänner till personerna har tagit vid, eller för att nya grupperingar har utnyttjat tomrummen för att stärka sina ställningar.

Ett aktuellt exempel är Vårväderstorget i Göteborg. I den händelsen dödades en ledande person inom ett nätverk och flera andra skadades. Efteråt har flera personer spärrats in, både misstänkt inblandade och personer som planerat hämndaktioner.

Flera konflikter rasar

Trots det har det bara den senaste månaden inträffat minst fem olika skjutningar och en granatattack i Göteborg. Två personer har dödats och två har skottskadats.

– Totalt sett har vi färre skjutningar i år. Tyvärr är antalet döda högt, man skjuter uppenbarligen för att döda, säger Robert Karlsson.

Många av våldsdåden i år har enligt Robert Karlsson sannolikt att göra med varandra. I förra veckan slog polisen också fast att explosionen i en bil på Hisingen i somras var resultatet av en planterad bomb.

Fyra personer, varav en liten flicka, dog.

– Vi har tyvärr ett antal konflikter som rasar, och vi vet inte riktigt var det hela tar vägen, säger Robert Karlsson.

Antal skottskadade i de nordiska storstäderna 2010 – första halvåret 2015.

  • Stockholm 189
  • Göteborg 109
  • Malmö 63
  • Köpenhamn 30
  • Oslo 30
  • Helsingfors 10 (cirka)

Fotnot: Siffrorna från Stockholm gäller Stockholms län

Källa: Landstingens vårdskaderegister samt polisen

Antal dödade i skottlossningar 2013 – sept 2015

* Stockholm 21

* Göteborg 17

* Malmö 7

* Köpenhamn 6

* Oslo 3

* Helsingfors 2 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet