Foto: TT / Läsarbild

Få skolor har nappat på gratis simskola för elever

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg erbjuder gratis simskola för barn i förskoleklass och årskurs två. Men få skolor har nappat på stadens erbjudande. Drygt 60 skolor har kommit igång.

– Jag tycker det borde ingå för alla, säger föräldern Sara Astbro.

15 miljoner kronor har satsats på ”Simlyftet” med målet att öka simkunnigheten i Göteborg. Från och med i höst har skolor chansen att låta elever i förskoleklass och årskurs 2 delta i en kostnadsfri simskola under lektionstid. Men många klasser har fått beskedet att de inte får delta.

– Jag tycker inte att det är rättvist. Om det är så att Göteborgs stad tycker att det ska ingå så tycker jag att det borde ingå för alla, säger mamman Sara Astbro.

Hennes son Lucas, åtta år, går i andra klass på Fjällboskolan i Nordöstra Göteborg. Där har skolan låtit meddela att de inte har tillräckligt med resurser för att skicka eleverna till simskolan.

Få skolor har tackat ja

Endast ett 60-tal av de 172 inbjudna skolorna i Göteborg har nappat på erbjudandet och skickar nu under hösten iväg eleverna till bassängerna under skoltid. 

– Vi försöker utreda vad som är problemet. Om det kanske är att vi behöver hyra bussar eller så för att eleverna ska ta sig till simhallarna, säger Charlotta Palm, samordnare på Idrotts- och föreningsförvaltningen.

LÄS MER: Gratis simskolan i Göteborg

Familjen Astbro har själva valt att bekosta simundervisning till sonen. 3000 kronor fick de betala för en intensivkurs. Men åttaåriga Lucas har ännu en bit kvar innan han kan simma utan puffar.

– Det är ju fullt upp. Själv är jag ensamstående under vardagarna då min sambo jobbar kväll och det är svårt att hinna med simskola, sen är det ju en kostnadsfråga också, säger Sara Astbro.

Förskoleklass får simma – inte årskurs 2

Tidigare utredningar har visat att simkunnigheten bland barn är som lägst på västra Hisingen, Angered och östra Göteborg. Det är också där som flest skolor medverkar i simskolan nu under hösten. Bergsjöskolan i östra Göteborg låter eleverna i förskoleklass gå i simskolan, men inte andraklassarna.

– Tidigare rektor sa till mig att det inte gick att vi fått besked att det var fullt och inte fanns några tider kvar i simhallen, säger Eva Andersson Berglund, rektor F-6 på Bergsjöskolan.

Brist i kommunikation

Men enligt Idrotts- och föreningsförvaltningen finns det kapacitet och tider avsedda i simhallarna för att kunna ta emot elever från samtliga 172 skolor. Nu ska de göra ett nytt försök för att få fler skolor att till kommande terminer haka på ”Simlyftet”.

– Det kan vara så att vi brustit i kommunikationen och vi funderar nu på att åka ut till skolorna för att nå rektorerna och ge information. Inte bara jobba med e-post, säger samordnaren Charlotta Palm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.