Gratis simskola i Göteborg. Foto: TT

Gratis simskola i Göteborg

Publicerad

Nu ska alla skolbarn i Göteborg lära sig simma. Från och med hösten 2017 erbjuder staden alla skolor gratis simundervisning.  

Satsningen går under namnet ”Simlyftet” och är Göteborgs stad gemensamma satsning för att öka simkunnigheten och för att skapa en mer jämlik simundervisning för alla stadens skolor.  

Skolan är enligt läroplanen ansvarig för att lära eleverna att simma, men trots det är det stora variationer i simkunnigheten bland Göteborgs skolever.  

– Det är väldigt stora skillnader. Lägst simkunnighet är det i ost och nordost och bäst är det i centrum och i delar av väst, säger Bettan Andersson (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg.

Klara simkraven

Simundervisningen kommer i första hand att erbjudas till förskoleklasserna och årskurs två. Men även elever i årskurs fem, sex, åtta och nio som behöver extra stöd för att klara simkraven kommer att få gratis simundervisning.

– Det här är en stor och unik satsning för att alla barn ska få möjlighet att lära sig simma, oavsett bakgrund eller resurser. Det handlar också om att få vattenvana, glädje och en bättre folkhälsa, säger Bettan Andersson (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.  

”Simlyftet” innehåller också olika insatser för att öka kompetensen inom simundervisningen och ett forskningsprojekt som ska följa hur satsningen bidrar till ökad simkunnighet och bättre hälsa.  

Själva simundervisningen kommer att ligga under skoltid och i simhallen kommer det finnas både badvärdar och simlärare som kommer att ta hand om eleverna.  

– Vi är glada för att vi kan göra det här tillsammans med skolorna för då får alla eleverna möjlighet att vara med.  Hade det legat utanför skoltiden hade långt ifrån alla haft möjlighet att ta sig till simhallen, säger Bettan Andersson (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.