Bilden på Lasse Gustavson som Facebook plockade bort två gånger. Foto: Cim Ek

Facebook tog bort bilden på Lasse

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger samma dag plockade Facebook bort en bild som Björn Lindeblad lagt ut för att fira sin vän, brandmannen Lasse Gustavson, på 60-årsdagen. Tredje gången lade han upp bilden med en protest, som delades över 10.000 gånger på 16 timmar.

– Det blev ju en folkrörelse här, säger Björn Lindeblad till SVT Nyheter Väst.

Brandmannen Lasse Gustavsson från Göteborg var med om en arbetsplatsolycka 1981. Han brännskadades svårt och fick livshotande inre skador, men klarade sig.

Läs också: Facebook skyller bortplockade bilden på enskild medarbetare

När hans vän, Björn Lindeblad, i söndags morse ville gratulera Lasse Gustavson på födelsedagen lade han ut en bild och en gratulationstext på Facebook. Men efter två timmar hade inlägget plockats bort.

På söndagskvällen lade han återigen upp bilden och samma sak hände en gång till. Dessutom kastades han ut från sidan, fick sitt lösenord ogiltigförklarat och tvingades ”krångla” för att komma åt sitt konto igen.

Han hittade inga kontaktuppgifter till företaget utan lyckades bara komma åt en länk där synpunkter kan skickas.

– Jag skickade ett klagomål. Men jag har inte hört ett ljud ifrån dem, säger han.

Testade bilder på brännskador

Björn Lindeblad tror att bilden plockades bort just för att Lasse Gustavson har brännskador.

Han berättar om ett forum på Facebook för folk med brännskador. En person där ska, enligt Björn Lindeblad, ha testat att lägga ut en bild på sin egen hand och fått det inlägget bortplockat två gånger.

– Då satte de igång att göra det många av dem. De lade ut bilder och mycket av det togs bort.

Han tror inte att det är någon människa som tar bort bilderna utan att det sker automatiskt.

– Men det är ju väldigt olyckligt när en grupp blir systematiskt diskriminerad på det sättet.

Efter att ha skickat sitt klagomål till företaget lade Björn Lindeblad på måndagskvällen återigen ut bilden. Förutom födelsedagshälsningen skrev han en text om hur den plockats bort, och en uppmaning till sina vänner.

”Nu finns den ju överallt”

”Dela eller sprid då gärna denna bild på en av dom vackraste själarna jag känner. Jag lägger nu upp den för tredje gången på 36 timmar.”

Den här gången fick bilden ligga kvar, och efter 16 timmar var den delad över 10.000 gånger, och hade över 15.000 kommentarer.

– Nu är den delad så många gånger så nu finns den ju överallt.

– Jag tycker det var jättekul att så många hakade på, och det finns ju ingen så hyllad 60-åring i hela Sverige, säger han.

Lasse Gustavson själv är glad över allt engagemang.

– Jag tycker det är jättebra att folk reagerar på vad vi uppfattar som odemokratiskt, och att folk är beredda att dela och kommentera.

Han hoppas förstås att alla protesterna kan hjälpa till att påverka företaget till förändring.

– Jag tror inte Facebook är dummare än att de lyssnar på vad många användare anser, säger Lasse Gustavson.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Spotlight som är Facebooks PR-byrå i Sverige. Via dem har vi försökt nå företaget för en förklaring till varför bilden togs bort två gånger. Någon förklaring hade vi ännu inte fått på tisdagen.

– Jag har tyvärr ingen info just nu, men kan återkomma så fort jag vet mer, skriver Daniel Nord från Spotlight PR i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.