Foto: TT

Faktakoll: Berts påståenden om Skara stämmer inte

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlsson skrädde inte orden när han uttalade sig om Skara kommun tidigare i veckan, i samband med beskedet att han ger sig in i politiken igen. Men vad stämde egentligen? SVT Nyheter Väst har faktakollat.

– Skara är totalt under isen. Alla utredningar som har gjorts ligger vi sämst till i hela länet. Vi är sämst på företagsbarometern, flest uteliggare, sämst inom skola och kriminalitet.

Så säger Bert Karlsson till SVT Nyheter Väst om varför han ger sig in i lokalpolitiken i sin hemkommun.

Bert Karlsson

Men är läget verkligen så illa i Skara? Vi har faktakollat Berts påståenden.

Vad stämmer?

Sämst på företagsbarometern: Stämmer delvis 

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en stor enkätundersökning av kommunernas företagsklimat. Det man tittar på är vilket utrymme kommunen ger till företagande inom t.ex. välfärdssektorn och vilken bild skolan förmedlar av företag och företagande. Inte minst handlar det om attityder till företagande hos kommunpolitiker och tjänstemän. 

2017 hamnade Skara på plats 188 av 290. Kanske inte ett jätteimponerande resultat, men absolut inte sämst i länet. De kommuner i Västra Götaland som hamnar under Skara är bland andra Kungälv (199), Vänersborg  (218), Lysekil (284) och Orust (267).

Men om man endast tittar på Skaraborg, det län Skara tillhörde tills det upphörde 1997 och då gick in som den östra delen av Västra Götalands län, ser man att påståendet stämmer. De kommuner som tillhörde gamla Skaraborg är Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara. Av dessa ligger Skara sämst till på företagsbarometern.

Personaltätheten i Skaras skolor är sämst av alla: Stämmer ej

Om man tittar på lärartäthet fördelat på antal elever i grundskolan i samtliga kommuner i Västra Götaland kan man se att Skara hamnar på plats 23 av kommunerna. Flest elever per lärare hittar man i Grästorp, därefter Härryda och därefter Mölndal. De senaste siffrorna är från 2016.

I Skaraborg: Stämmer ej. Grästorp, Götene och Vara ligger sämre till.

Flest uteliggare i länet: Stämmer delvis

Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen genomfört en nationell kartläggning av hemlöshet i Sverige 2017. Det är femte gången som Socialstyrelsen gör en sådan kartläggning, den senaste gjordes 2011. Om man tittar på siffrorna för antalet hemlösa per 10.000 invånare kan man se att Skara inte ligger sämst till i länet.

Istället är det Göteborg som leder ligan med 68,3 hemlösa per 10.000 invånare. Därefter kommer Ale, Kungälv, Trollhättan, Uddevalla, Lysekil och först därefter kommer Skara.

I Skaraborg stämmer påståendet.

Mest kriminalitet i länet: Stämmer ej

Sveriges kommuner och Landsting, SKL publicerade 2016 rapporten Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2017. Uppgifterna i rapporten bygger på nationell statistik från Socialstyrelsen (SoS), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Statistiska centralbyrån (SCB), Brottsförebyggande rådet (Brå) och SOS Alarm AB och visar uppgifter om vilka kommuner som förefaller vara trygga och säkra.

Enligt denna rapport kommer Skara på plats 4 när det kommer till antal anmälda våldsbrott per 1.000 invånare. De kommuner som placerat sig över är Göteborg, Töreboda och Gullspång.

I Skaraborg: Stämmer ej

När det kommer till anmälda tillgreppsbrott per 1.000 invånare ligger Skara på plats nummer 9 i länet. Ovanför ligger bland annat Göteborg, Partille, Strömstad, Uddevalla och Töreboda.

Skara ligger alltså högt upp både vad gäller våldsbrott och tillgreppsbrott. Men att de är sämst i länet stämmer inte.

Går efter det som stått i tidningar

– Ja det är inte säkert att vi ligger sist på allting. Just nu. Men jag har tittat på statistiken under en längre period, och då ligger vi skitdåligt till hela tiden, säger Bert Karlsson.

Att personaltätheten på skolorna är lägre i andra kommuner tror inte Bert Karlsson på. Den är sämre än vad skolorna redovisar hävdar han.

– Det kommer så mycket utredningar och man tolkar dem på så många olika sätt. Jag går efter det som har stått i Skaratidningarna, säger Bert Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bert Karlsson

Mer i ämnet