En man misstänks ha utgett sig för att vara läkare och lurat en mängd äldre personer. Arkivbild. Foto: TT

Lurade äldre – över 600 anmälningar mot falsk läkare

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas den man som misstänks ha utgett sig för att vara läkare och lurat en mängd äldre personer. Enligt åtalet misstänks han för 78 fall av grova bedrägerier och bedrägeriförsök.

Enligt åtalet som lämnades in till Göteborgs tingsrätt på onsdagen ska mannen ha ringt upp äldre personer och utgett sig för att vara läkare. Mannen har återkommande använt samma metod.

Mellan januari 2016 och 31 maj 2017, då han greps i London, har minst 615 anmälningar kommit in till polisen. Enligt polisen visar utredningen hur den misstänkte mannen ringt upp åldringar i Sverige från London. Han har använt sig av oregistrerade engelska kontantkort.

– Genom att invagga dem i tron att han var läkare har han skapat ett förtroende varefter han påstått att han läst deras sjukjournaler samt fått provsvar som visade på allt ifrån vitaminbrist till dödliga sjukdomar som akuta blodproppar och cancer, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp.

Utlovade ny mirakelmedicin

Mannen ska därefter ha utlovat ny mirakelmedicin och begärt betalning i förskott. Han ska också ha sagt att samhället i efterhand kommer att ersätta utläggen.

Offren har i flera fall fört över stora summor pengar till ett svenskt konto, som tros tillhöra någon form av ”målvakt”. Kontot stängdes senare ner, och då ska mannen istället ha bett offren att skicka kontanter, smycken och kontokort till adresser i London.

”Obeskrivlig hänsynslöshet”

I ett fall har sjukvårdspersonal hittat en åldring som väntat i väntrummet på sin vårdcentral i flera timmar, efter att mannen påstått att han bokat tid åt personen. Mannen ska också ha fått sina offer att sluta äta mediciner i väntan på den falska mirakelmedicinen.

– Att på detta sätt lura av åldringar deras livs besparingar visar på en obeskrivlig hänsynslöshet och på en fullständig avsaknad av empati för offren, som många gånger först chockats svårt av sjukdomsbeskeden och därefter av upptäckten att de lurats, säger Håkan Carlsson.

Åklagaren yrkar på långt fängelsestraff

Åklagaren i målet kommer att yrka på ett långt fängelsestraff och tycker att den systematiska brottsligheten är upprörande.

 – Den är så fruktansvärt hänsynslös mot målsäganden som är försvagade av ålder och sjukdom. Det går bara ut på att lura dem på pengar, han har levt på det här, säger chefsåklagare Jonas Almström.

 Åklagaren är i princip säker på att den misstänkte inte haft några uppgifter från journaler eller dylikt.

 – I samtalen utger han sig för att vara läkare och de här gamla damerna har ofta ganska omedelbart lämnat uppgifter som han spunnit vidare på, säger Jonas Almström.

Ytterligare misstänkt gripen

Mannen misstänks nu för 78 fall av grova bedrägerier och bedrägeriförsök. Resterande 537 anmälningar tvingas åklagaren att lägga ned, eftersom han bara får åtala den misstänkte för det brott som omfattades av den europeiska arresteringsordern mot mannen.

Efter att han greps i London utlämnades han till Sverige i juli, och polisen har ägnat sig åt både nationell och internationell samverkan för att stoppa den falske läkaren.

Strax före jul greps ytterligare en efterlyst person i Frankrike, som misstänks ha kopplingar till ärendet. Den personen har ännu inte utlämnats till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.