91-åriga Ruth Olga Englund i Stockholm lurades av en falsk läkare att betala in 10.000 kronor. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Ruth, 91, lurades av falske läkaren – betalade 10 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

91-åriga Ruth Olga Englund i Stockholm är en av över 600 äldre i landet som blivit uppringd av falska läkare. Hon betalade in 10 000 kronor för mediciner som skulle hjälpa henne mot hennes ryggsmärtor.

– Jag blev ju så glad, jag tänkte att finns det en medicin som kan hejda förloppet eller lindra smärtorna, då betalar jag vad som helst, säger Ruth Olga Englund.

Mannen som ringde upp henne utgav sig för att vara överläkare och sade att han hade tillgång till hennes journaler.

Ville ha 35.000 kronor

Han sade att han hittat en medicin i utlandet som kunde hjälpa mot hennes ryggsmärtor, bara hon betalade 35 000 kronor för den. Då hon inte trodde att hon hade så mycket tillgängligt på sitt konto samma dag nöjde han sig med 10 000 kronor så länge, som hon betalade in.

– Jag tyckte att han lät väldigt trevlig, pålitlig och riktig och allt vad du vill, säger Ruth Olga Englund.

Var beredd att betala mer

Hon var inställd på att betala in de resterande 25 000 kronorna för medicinen nästa dag, men när hon berättade om telefonsamtalet för några bekanta väcktes misstanken om att hon blivit lurad. Hon gick då till polisen och anmälde.

Hon är nu en av de 76 äldre som ingår i åtalet mot den 46-årige misstänkte bedragaren, men polisen har fått in ytterligare 500 liknande anmälningar.

Till en början fanns misstankar om att bedragarna kommit över journaler, men åklagare utgår nu från att de använt sig av uppgifter som de fiskat fram i samtalen med de äldre.

Många har mått dåligt

Många av de äldre som fått falska sjukdomsbesked och blivit lurade på pengar har mått väldigt dåligt efteråt, uppger polisen som utrett brotten. Det har inte Ruth Olga Englund, men hon hade gärna lagt de 10 000 kronorna hon blev av med på en resa och tycker att bedragarnas tillvägagångssätt är fult.

– Ja, usch det är snuskigt, det är verkligen taskigt. Överhuvudtaget att bli bestulen vare sig man är gammal eller ung, det är inte roligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.