I tre år arbetade den falska sjuksköterskan på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: TT

Falsk sjuksköterska jobbade i tre år i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern åtalas för att ha lämnat in en förfalskad legitimationshandling till arbetsgivaren på Sahlgrenska universitetssjukhuset. I tre år hann den olegitimerade sjuksköterskan jobba, innan allt avslöjades och hon fick sparken. 

Efter att förfalskningen uppdagades avslutade kvinnan den kurs som återstod för henne på Göteborgs universitet. Hon är alltså idag färdigutbildad – men får inte längre jobb. När man är klar med sin utbildning ska Socialstyrelsen nämligen godkänna ansökan om legitimation.

– Vi kommer att avslå hennes ansökan då vi inte anser att hon är lämplig efter allt detta, säger en företrädare för myndigheten i förhör.

Sjuksköterskan hävdar fortfarande att hon blev helt klar 2016 och att det måste vara fel i systemen. Men den förklaringen köper inte Socialstyrelsen:

– Vi är säkra på att hon inte har legitimation och att hon aldrig haft det.

Avslöjad i rutinkontroll

Det var vid en rutinkontroll  av anställda i mars 2019 som det upptäcktes att sjuksköterskan inte var legitimerad, och att den kopia på legitimation som hon uppvisat när hon skulle anställas var förfalskad. Att upptäckten inte gjorts långt tidigare förklaras med den mänskliga faktorn.

Trots att kvinnan inte var legitimerad sjuksköterska, har arbetsgivaren inget att klaga på när det gäller hennes arbete:

– Hon var duktig sjuksköterska och i princip färdig med studierna, så vi hade ingen fundering kring någon kunskapsbrist. Hon var ansvarstagande, säger en arbetsledare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Erkänner annan åtalspunkt

Den åtalade kvinnan nekar till att ha förfalskat legitimationshandlingen. Däremot erkänner hon en annan åtalspunkt: urkundsförfalskning. Det rör sig där om ett kontoutdrag.

När man ansöker om legitimation som sjuksköterska ska också en avgift betalas in till Socialstyrelsen. Kvinnan säger att hon begärde ut ett kontoutdrag för att bevisa att inbetalningen gjorts, och då såg att det inte dragits några pengar.

– Jag drabbades av panik och desperation och kände att jag var tvungen att lösa situationen så jag försökte klippa in det. Det var jättedumt gjort, säger hon i förhör.

I ett mejl till SVT skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset att de inte vill kommentera ärendet.

”Vi avböjer att lämna någon kommentar kring detta med hänvisning till att det är en pågående rättsprocess som rör en enskild medarbetare som inte längre är anställd på sjukhuset.”, skriver sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.