Falska efterlysningar sprids på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Att sprida en efterlysning på Facebook kan vara ett snabbt sätt att nå många människor när en anhörig har försvunnit. Men var försiktig med vilka efterlysningar du väljer att skicka vidare. Alla är inte äkta.

På det sociala nätverket Facebook kan man genom en delningsfunktion sprida vidare texter, bilder och annat så att de når många personer väldigt snabbt. Det är en möjlighet som många använder sig av när en nära har försvunnit, men det är också en möjlighet som kan missbrukas.

Organisationen Missing People söker efter försvunna människor både genom att organisera skallgångar med mängder av frivilliga, men också genom efterlysningar på nätet.

Innan Missing People börjar söka efter någon stämmer de alltid av med polisen och anhöriga, för att vara säkra på att den saknade verkligen är försvunnen, berättar organisationens ordförande Jessicka Kangasniemi.

En gång har det hänt att de fick in en efterlysning via internet som visade sig handla om en person som levde under skyddad identitet. Bakom efterlysningen låg en pappa som fått besöksförbud gällande sin son, och genom Missing People försökte han få tag på sitt barn.

Samma efterlysning i två år

Missing People kommer också i kontakt med falska efterlysningar som skickas ut och får spridning med hjälp av välvilliga privatpersoner på nätet. Vissa återkommer lite då och då. Till exempel en historia om en flicka som blivit bortrövad från sitt fritids, som enligt Jessicka Kangasniemi har funnits i ungefär två år.

En gång har Missing People till och med kontaktats av en kvinna som bett dem om hjälp med att bli av med en falsk efterlysning av henne själv. Hennes före detta pojkvän la ut den när hon avslutade deras förhållande, och den resulterade i vad Jessicka  Kangasniemi beskriver som ”telefonterror”.

– Det är kränkande, säger Jessicka Kangasniemi.

Hennes råd till privatpersoner är att bara skicka vidare efterlysningar om de innehåller en hänvisning till polisens telefonnummer 114 14 eller om de kommer från hennes egen organisation, Missing People.

– Står det bara ”ring mamma på telefonnummer...” så vet man ju inte alls vem man når. Skicka inte vidare. Kommer det en efterlysning som är på riktigt så kommer den från oss. De här som florerar ute på olika sidor, det är så lätt att man gör något väldigt fel där, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.