Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Falska rykten om sexbok i förskolor sprids på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier påstås att en sex- och samlevnadsbok används på förskolor i Sverige, något som får Göteborgs förskoleförvaltning att reagera.

– Jag tycker det är allvarligt och ser detta som ett led i desinformation som finns och riktas både till förskolan och socialtjänsten för att det påverkar tilliten i samhället, säger Johan Forsstrand, utbildningschef på förskoleförvaltningen i nordöstra Göteborg.

Det handlar om sex- och samlevnadsbokserien ”Boken om att knulla” som finns i tre varianter och riktar sig till unga vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar. Men på sociala medier sprids att den används på förskolor.

– Det har varit vårdnadshavare som har hört av sig till rektorer och medarbetare i barngrupper, förskolelärare, barnskötare med oro och frågor om de här böckerna, säger Johan Forsstrand, utbildningschef på förskoleförvaltningen i nordöstra Göteborg.

Minst tre konton som delat

Även Borås kommun har nåtts av de falska ryktena på nätet och går därför ut och varnar sina förskolepedagoger om klippen. Men exakt hur stor spridning klippen har fått på sociala medier kan inte Borås Centrum för kunskap och säkerhet säga, men filmerna har delats av minst tre konton som tillsammans har över 100 000 följare.

Och enligt Göteborgs stad kan klippen få stora konsekvenser.

– Vi har ingen sexualundervisning i förskolan, vi har inte det som uppdrag i läroplanen. Risken är ju att vårdnadshavare tar sina barn ur forskolorna och det är inte alls bra, säger Johan Forsstrand om inläggen.

Starta klippet för att se boken som påstås användas på förskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.