Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolisen Christian Jensen Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

Familj från kriminellt nätverk hotar och tystar grannar i Hammarkullen – nu vill hyresvärden vräka dem

Uppdaterad
Publicerad

En familj i Hammarkullen har varslats om vräkning av Bostadsbolaget i Göteborg. Familjen tillhör ett släktbaserat kriminellt nätverk som enligt polisen styr delar av Angered.

– Det handlar om parallella samhällsstrukturer och ett släktbaserat kriminellt nätverk som tystar personer i området och även kommunala verksamheter genom hot om våld och i vissa fall våld, säger Christian Jensen, kommunpolis i Göteborg nordost.  

Det är andra gången Bostadsbolaget varslat om vräkning av hyresgäster från samma kriminella nätverk. SVT Nyheter Väst har läst handlingarna som ligger till grund för vräkningen.

I ett dokument från polisen framgår det att delar av familjen uppfyller elva av elva punkter i EU:s kriterier för organiserad brottslighet.

Sedan följer en lång rad uppgifter om hot och våld mot både boende i området och anställda på kommunala verksamheter. Och att vissa av familjemedlemmarna styr olika områden av Angered i Göteborg.

SVT Nyheter Väst har talat med boende i området, ingen vill bli intervjuad men bekräftar bilden som ges. Det finns en utbredd tystnadskultur. Enligt polisen handlar det inte bara om boende i området som inte vågar anmäla utan även anställda i kommunala verksamheter. 

Överklagat vräkningen

Familjen som blivit varslad om vräkning har överklagat och skriver att de inte gjort sig skyldiga till det de anklagas för.

”Finns ej några grunder till att jag ska behöva lämna min bostad”, skriver mamman i familjen till Bostasbolagets jurist.

Förhandlingar i hyresnämnden kommer äga rum i november. 

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Bostadsbolaget och sökt den aktuella familjen. Ingen av parterna vill kommentera vräkningen för SVT.

Följ med polisen Christian Jensen till Hammarkullen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.