Familjehemspappan sedan fem år är besviken på att Ali Haydari skickas tillbaka till Afghanistan. Foto: SVT

Familjehemspappan: ”Det är bättre att stänga dörren direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Skålbergs familj öppnade sitt hem till de två bröderna Haydari för fem år sedan. Nu skall en av dem skickas tillbaka till Afghanistan. Familjehemspappan menar att Sverige inte tar vara på de ungdomar som samhället betalat för och stöttat under en så lång tid.

Det var 2015 och en stor grupp flyktingar kom till Sverige. Två av dem var Ali och Mohammad Haydari som kom utan familj från Afghanistan.

”Jättefina”

Johan Skålbergs familj bestämde sig för att det var de som var födda i Sverige som skulle lära dem som kom om livet här. De tog därför in bröderna i sitt hem.

– Vi fick in två grabbar som är jättefina. De är flitiga, omtyckta och de lärde sig svenska jättefort, säger Johan Skålberg.

Ali Haydari och Mohammad Haydari hemma hos Johan Skålberg

Ali för ung för nya gymnasielagen

Nu fem år senare skall den yngsta brodern skickas tillbaka till Afghanistan. Ali Haydari var nämligen inte 18 år när den nya gymnasielagen kom, som gavs hans bror rätt att stanna i landet längre.

Hör Johan Skålberg i klippet ovan hur han tycker att Sverige borde hantera de ensamkommande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.