Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tänkte, går jag sakta så har det nog inte hänt”. För första gången berättar familjen om sorgen efter Evelina – ett år efter hennes död. Foto: Privat/SVT

Mamman om sorgen efter Evelina: ”Lägger mig med hennes morgonrock på sängen”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sedan dog 27-åriga Evelina Vessby i polisens fyllecell i Trollhättan. När SVT granskar fallet berättar nu familjen för första gången öppet om sorgen och saknaden.

– Jag drömmer att hon ropar efter Johan men att han inte får ta henne med, säger Anna Vessby, Evelinas mamma.  

Det är en mulen och blåsig dag på Frändefors kyrkogård. Ett år har gått sedan Evelina avled. Familj och vänner bär en stor lykta och massor av röda rosor till graven. De tänder ljus och står sedan tysta.  

Polisen tvångsomhändertog Evelina eftersom hon var berusad och inte ansågs kunna ta hand om sig själv. Men Evelina avled i polisens arrest i Trollhättan.   

Dödsfall i fyllecell

Träffade ständigt nya läkare 

Evelina mådde inte bra, berättar hennes mamma Anna Vessby. Hon hade börjat äta sin adhd-medicin igen, men hon fick det inte att fungera. Och hon träffade ständigt nya läkare. 

– Hon var sådan motståndare till droger. Men jag tror, i den desperationen, så har hon köpt tabletter som är lugnande, som man kan köpa svart. Hon skämdes så, hon visste ju vad vi tyckte om sådant så hon dolde ju det väldigt bra, säger Anna Vessby. 

Hade lugnande ämne i blodet 

Polisen beslagtog narkotikaklassade tabletter från Evelina, som innehöll ett lugnande ämne som hon hade en liten mängd av i blodet när hon dog.  

Men stationsbefälet som skulle bedöma om Evelina kunde placeras i fyllecell berättar att han inte fick veta något om tabletterna. 

SVT har granskat fallet och hittat flera fel som polisen begick kvällen när Evelina dog.

I klippet ovan berättar familjen om Evelina och sorgen efter henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall i fyllecell

Mer i ämnet