Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Fredrik Ahrenberg, gruppchef över stationsbefälen på personintaget, tycker det är svåra bedömningar de gör. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT

Trots regeringens miljoner – tillnyktringsenheter har försvunnit

Publicerad

Polisens arrester saknar vårdpersonal, men det finns vid tillnyktringsenheter, så kallade TNE. Trots att regeringen tillförde pengar för detta 2014 så finns tillnyktringsenheter bara i sex län i hela landet. I Göteborg lades enheten ner 2019. 

– Jag ser absolut ett behov av en tillnyktringsenhet, säger Fredrik Ahrenberg, gruppchef för stationsbefälen vid personintaget i Göteborg.   

I klippet ovan berättar Ahrenberg om varför han gärna skulle se en tillnyktringsenhet istället för fylleceller.

SVT Nyheter Väst har i flera artiklar berättat om 27-åriga Evelina Vessby, som avled i polisens fyllecell i Trollhättan.

Efter händelsen har polisen i Fyrbodal efterfrågat en tillnyktringsenhet och det görs även av polisen i Göteborg. Varje vecka omhändertar Göteborgspolisen drygt 100 påverkade personer och placerar dem i arresten.

Antalet TNE har minskat

Under åren 2014-2016 avsatte regeringen 35 miljoner kronor årligen för att den medicinska säkerheten och omvårdnaden skulle förbättras, för personer omhändertagna för berusning.

Trots det så har antalet tillnyktringsenheter i landet minskat. Det handlar om sjukvårdsenheter som är anpassade specifikt för personer som är påverkade av alkohol eller droger. Nu finns sådana enheter 6 av 21 län, en minskning med fyra stycken sedan 2020.

I vissa län drivs de av regionen och kommunen ihop, och i andra län enbart av regionen.

”Jättestora skillnader”

Det är inte jämlikt i landet, när det gäller hur många som tillnyktrar på sjukhus jämfört med i arrest, säger Anders Printz, utredare för Samsjuklighetsutredningen.

– Det är jättestora regionala skillnader. Västerbotten ligger till exempel bra till när det gäller hur många som tillnyktrar på sjukhus jämfört med arrest. Men i Göteborg, där har man mindre resurser än på vissa andra ställen, säger Anders Printz.

I Göteborg lades TNE ner 2019, eftersom Göteborgs kommun tyckte att det borde vara vårdens ansvar.

Fyrbodal vill ha TNE

Även chefen för akuten på sjukhuset NÄL i Trollhättan, som vi intervjuar här (länk), är positiv till idén.

– Jag tror det hade varit en utmärkt lösning, om det hade gått att få till praktiskt. Det hade nog underlättat arbetet för alla involverade, men också ökat säkerheten för de som drabbas, som blir intagna för berusning, säger Bengt Asplén, verksamhetschef för akuten.

Regioner som har TNE:

Värmland

Jönköping

Örebro

Stockholm

Västerbotten

Norrbotten

Regioner som inte har TNE

Blekinge 

Västmanland 

Kalmar

Östergötland (men har tre platser vid två sjukhus) 

Dalarna 

Sörmland 

Uppsala 

Västmanland (kommer eventuellt starta en) 

Kronoberg 

Jämtland 

Skåne

Västra Götaland 

Gävleborg

Gotland

Västernorrland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall i fyllecell

Mer i ämnet