Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att tillnyktringsenheten i Göteborg lades ner 2019 öppnar nu politikerna i regionen för en omstart. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Politikerna öppnar för att starta tillnyktringsenheter i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns tidigare en tillnyktringsenhet i Göteborg med personal både från regionen och kommunen. Men den lades ner 2019. Nu öppnar dock politikerna för en omstart.

– Vi behöver se över behovet i hela regionen, säger Janette Olsson (S), ledamot i regionfullmäktige.

Tillnyktringsenheter finns i 6 av Sveriges 21 län, ofta med både vårdpersonal och exempelvis socialsekreterare som kan hjälpa till med boendefrågor från kommunens sida.

Så fungerade också den enhet som fanns i Göteborg fram till 2019. Men i exempelvis Stockholm är det enbart regionen som står för tillnyktringsenheten, som ligger inom samma verksamhet som beroendevården.

”Mer komplicerade avgiftningsfall”

Michael Ivarson är förvaltningsdirektör vid socialförvaltningen Centrum i Göteborg. Han berättar att regionen inte tog några nya kontakter med kommunen, när avtalet för tillnyktringsenheten gick ut i slutet av 2018. Tillnyktring bör i första hand vara vårdens ansvar, menar han.

– Det handlar ju också om mer och mer komplicerade avgiftningsfall. Det ligger utanför det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret, säger Michael Ivarson.

Om Göteborgs kommun ska vara med som finansiär framöver så borde även kranskommunerna bidra, tycker han. En tillnyktringsenhet tar ju emot även människor som bor i de omgivande kommunerna, inte bara i Göteborgs kommun.

Hela regionen

Det finns inte heller någon tillnyktringsenhet på andra håll i länet.

– Det kan ju inte bara finnas på ett ställe, då är det inte jämlikt, säger Janette Olsson (S).

I klippet ovan hör du Janette Olsson och Johan Fält (M), ordförande för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, berätta om hur de ser på tillnyktringsenheter.

Regioner som har TNE:

Värmland

Jönköping

Örebro

Stockholm

Västerbotten

Norrbotten

Regioner som inte har TNE

Blekinge 

Västmanland 

Kalmar

Östergötland (men har tre platser vid två sjukhus) 

Dalarna 

Sörmland 

Uppsala 

Västmanland (kommer eventuellt starta en) 

Kronoberg 

Jämtland 

Skåne

Västra Götaland 

Gävleborg

Gotland

Västernorrland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall i fyllecell

Mer i ämnet