Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Strömmer (M) om dödsfall i fylleceller: ”Ett enormt misslyckande” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Gunnar Strömmer (M) om dödsfall i fylleceller: ”Ett enormt misslyckande”

Publicerad

Nu kommenterar den nytillträdda justitieministern Evelina Vessbys dödsfall i Trollhättan 2021, och de övriga 28 dödsfallen i fylleceller som SVT berättar om.  

– Var och en inser väl naturligtvis att det är ett enormt misslyckande om någon dör i en cell, säger Gunnar Strömmer (M), justitieminister. 

I klippet ovan kan du höra vad ministern säger om dödsfallen i fylleceller.

Polisen vädjade till regeringen i en så kallad hemställan i juni i år om att slippa ansvaret för personer som omhändertas för berusning. 

Flera statliga utredningar har konstaterat att berusade personerna som omhändertas bör få vård, och inte placeras i fylleceller. Nu öppnar justitieministern för att se över frågan – igen. 

– Jag är beredd att se även på den frågan. Överhuvudtaget så tror jag det är en väldigt viktig fråga när det gäller rättsväsendet, att rätt aktörer utför rätt uppgifter, säger Gunnar Strömmer (M). 

Exakt ansvarsfördelning får regeringen återkomma till, uppger han. 

Ingen inom S vill kommentera 

Den tidigare regeringen ledd av Socialdemokraterna satsade under åren 2014-2016 totalt 105 miljoner för att landsting, kommuner och polisen tillsammans skulle utveckla bättre metoder för personer omhändertagna enligt LOB. Men en utvärdering konstaterade 2017 att frågan visserligen förts upp på agendan, men att antalet eller andelen som förs till vård respektive arrest förblev oförändrat. 

Morgan Johansson (S) var justitieminister under perioden 2014 – 2022 och var alltså minister när polismyndigheten skickade sin vädjan i juni i år om att slippa ansvaret för påverkade personer.  

Han vill inte ställa upp på en intervju, eftersom han nu inte längre är justitieminister, uppger hans pressansvariga.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall i fyllecell

Mer i ämnet