Migrationsöverdomstolen meddelar inte prövningstillstånd för systrarna Kalac och de tvingas därmed lämna Sverige. I klippet ovan berättar äldsta systern Amela om oron för vad det kan innebära. Foto: SVT

Hoppet om att få stanna i Sverige ute för familjen Kalac

Uppdaterad
Publicerad

På sju år har systrarna Kalac lärt sig svenska, utbildat sig och skaffat arbeten inom vård och omsorg. Nu är deras sista hopp om att få stanna i Sverige är ute. Migrationsöverdomstolen meddelar inte prövningstillstånd, och familjen måste återvända till Serbien.

– Jag tror inte jag orkar mer, säger äldsta systern Amela.

SVT har tidigare rapporterat om systrarna Kalac i Grästorp som fått avslag från Migrationsdomstolen på sin ansökan om upphållstillstånd. Detta efter sju år i Sverige under vilka systrarna lärt sig ett nytt språk och sedan skaffat jobb. De har kommit att bli några av alla dem inom vård om omsorg som kämpar för att Sverige ska ta sig igenom coronapandemin.

I ett mejl till SVT skrev Migrationsverket att de ”följer de lagar och regler som finns”.

Orolig för mamma

Systrarna hoppades att Migrationsöverdomstolen skulle öppna deras ärende och ta hänsyn till särskilt ömmande omständigheter, som anpassning i Sverige, deras yngre broders depression och att deras mamma är svårt psykiskt sjuk efter trauman hon upplevt från hemlandet.

Men under dagarna fick familjen besked om att domstolen inte meddelar prövningstillstånd. Nu väntar ett återresesamtal. Därefter förväntas familjen lämna Sverige.

– Jag tror inte jag orkar mer. Jag är orolig för att min mamma inte ska orka leva om vi återvänder till Serbien, säger den äldsta systern Amela Kalac.

Anser vård finns i Serbien

Ett läkarutlåtande som Migrationsverket och Migrationsdomstolen tagit del av styrker mammans psykiska sjukdom. Men i avslaget skriver domstolen att ”det finns vård att tillgå i Serbien för de sjukdomstillstånd som A lider av” och att ”överklagandet därmed avslås”.

Enligt familjens juridiska ombud Maria Ivich finns det fortfarande möjlighet för familjen att lämna in verkställighetshinder, med nya omständigheter som kommit upp. Men enligt Amela har de redan lämnat in allt som finns.

– Det finns inga nya omständigheter. De vet redan allt, säger hon.

Här kan du läsa mer om hur Migrationsverket resonerat i ärendet.

Se ett tidigare reportage med familjen Kalac

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.