Några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. De visade sig innehålla stora mängder cannabis. Foto: Tullverket

Fängelse efter knarksmuggling i marmorskivor

Publicerad

Tullverket beslöt att titta närmare på en last med 57 ton stenplattor som kommit till Göteborgs hamn från Marocko i höstas. Snart hittades drygt ett ton cannabis, värt 120 miljoner kronor på gatan. Idag föll domen mot de misstänkta.

Tullen märkte snart att en del av ”marmorskivorna” var lite tjockare än andra och tycktes bestå av ett annat material. det gick att bryta sönder dessa och då hittades den vacuumförpackade narkotikan – det största beslag av cannabis som gjorts här.

Följde lasten

Man beslöt att följa leveransen, som först skulle till ett företag i Göteborg. Men så ändrades plötsligt mottagaradressen till ett flyttföretag på en annan plats i Västsverige. Men spanarna släppte inte lasten ur sikte, och en tid senare slog tullkriminalen till mot företaget och kunde gripa fem personer.

Långa straff

I dag föll domen mot de fem. En man döms försynnerligen grov narkotikasmuggling till 7,5 års fängelse, an annan till sju års fängelse för narkotikabrott och ytterligare en man till 10 månaders fängelse för narkotikabrott.

En kvinna döms för vapenbrott, men frikänns från narkotikabrott och ytterligare en kvinna frias helt.

Vem som var tänkt slutmottagare för all cannabis har inte framkommit i utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.