Foto: TT

Fängelse för pedofil i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Det blev två års fängelse för den 30-årige förskolepraktikanten i Borås som åtalats för att ha förgripit sig sexuellt på tre små barn.

Praktikanten döms till två års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande samt försök till sexuellt övergrepp mot barn.

– Det var ju det jag yrkade på så det är jag nöjd med, säger kammaråklagare Åsa Askenbäck.

De tre barnen var mellan tre och fem år gamla när övergreppen begicks. De har vid ungefär samma tid spontant berättat för sina föräldrar om vad förskolepraktikanten gjort och visat dem, något som göra att tingsrätten bedömer att det är helt uteslutet att de hittat på berättelserna.

Åklagaren hade yrkat på två års fängelse, och Borås tingsrätt hade redan tidigare förklarat att ”det föreligger övertygande bevisning” för att mannen ”begått samtliga åtalade gärningar”.

”Svår bevisvärdering”

– I den här typen av mål så är det ju en svår bevisvärdering, jag är väldigt nöjd att tingsätten tittat på materialet i sin helhet. Barnens uppgifter har fått stöd av varandra, säger kammaråklagare Åsa Askenbäck.

Mannen har erkänt utnyttjande av barn för sexuell posering, men nekat till övriga brott han åtalats för.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led mannen inte av en allvarlig psykisk störning vid tiden för övergreppen. Därför var det inte aktuellt med rättspsykiatrisk vård, utan mannen döms till fängelse. Gärningarnas sammanlagda straffvärde är enligt tingsrättens bedömning två år. Mannen är tidigare odömd, men får inga strafflättnader. Tingsrätten gör den bedömningen eftersom att övergreppen pågått under en längre tid och inte är enstaka händelser. Dessutom är barnen små och övergreppen har begåtts i en miljö där föräldrar ska kunna känna att deras barn är skyddade.

Den 30-åriga förskolepraktikanten ska också betala skadestånd på nära 80.000 kronor till de drabbade barnen.

Detta har hänt

Visa

Juli 2014: Föräldrar anmäler att ett barn på en förskola i Borås berättat saker som tyder på allvarliga övergrepp.

September 2014: Den 30-årige tidigare praktikanten åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn. Barnen är mellan tre och sex år gamla.

November 2014: En rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen inte begått gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning.

December 2014: 30-åringen fälls på samtliga fyra åtalspunkter och döms till två års fängelse samt att betala skadestånd på sammanlagt 60 000 kronor till de drabbade barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pedofilåtal i Borås

Mer i ämnet