En man döms till ett år och nio månaders fängelse efter att ha drivit en egen snusfabrik. Genrebild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fängelsestraff för ägare till illegal snusfabrik i Göteborg

Publicerad

Mannen drev en snusfabrik med ett eget snusmärke. Men han producerade mer snus än vad som redovisades och undanhöll därigenom punktskatt från staten.

Nu döms den 36-årige företagare av Göteborgs tingsrätt till ett år och nio månaders fängelse, skriver Göteborgs-Posten.

Enligt åklagaren har den svarta delen av verksamheten gett miljoninkomster. Domen slår fast att det handlar om minst 3 500 kilo snus, vilket motsvarar 1,5 miljoner kronor som mannen undanhållit från staten.

Han döms för grovt skattebrott, skattebrott och dessutom för bokföringsbrott och får dessutom ett femårigt näringsförbud.

Medhjälpare döms

Vid en razzia mot snusfabriken upptäcktes också brister i arbetsmiljön. Bland annat hittades farliga kemikalier i ett öppet skåp. Den delen har utreds separat av Åklagarmyndighetens miljöbrottsenhet.

Samtidigt med 36-åringen åtalades även tre medhjälpare som döms för medhjälp till skattebrott, försvårande av skattekontroll respektive bokföringsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer