Foton från polisens utredning visar hur svartarbetarna, som i de flesta fall fått 50 kronor i timmen i lön, packar snusdosorna i bar överkropp och utan handskar. ”Det här handlar även om konsumentens hälsa”, säger åklagare Daniel Larson. Foto: Polisen

Fyra åtalas för illegal snusfabrik – hade kemikalier som kunde ha dödat 45 000 människor i öppet skåp

Uppdaterad
Publicerad

Halvnakna svartarbetare tillverkade tonvis med snus i fabriken i Göteborg. Men bara en liten del av produktionen redovisades till Skatteverket. Dessutom upptäcktes stora brister i arbetsmiljön – i ett öppet skåp fanns kemikalier med potential att döda 45 000 människor.

Under fredagen väckte Ekobrottsmyndigheten i Göteborg åtal mot fyra personer för grova ekobrott med koppling till en illegal snusfabrik i Göteborg.

Brottsmisstankarna gäller bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. 2017 togs snusfabriken över av en företagare i tobaksbranschen som började tillverka egna snusmärken. Men majoriteten av snusproduktionen deklarerades aldrig till skatteverket – i stället har snuset sålts vidare svart till tobakshandlare i Stockholm och Göteborg.

– Allt snus av det här märket har sålts i mindre livsmedelsbutiker och partihallar i Västsverige. Man har även sålt det i Stockholmsområdet, säger Daniel Larson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och förundersökningsledare, till SVT Nyheter.

Förvarade livsfarliga kemikalier öppet

I samband med ett tillslag mot fabriken och andra platser beslagtogs omkring ett ton färdigt snus och ytterligare drygt åtta ton tobaksråvara. Fabriken har också haft allvarliga brister i arbetsmiljön och har inte följt reglerna kring livsmedelshantering. Men det slutar inte där – i ett öppet skåp upptäcktes extremt giftiga kemikalier.

Enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) hade kemikalierna potential att döda cirka 45 000 människor. Detta utreds separat av Åklagarmyndighetens miljöbrottsenhet.

Det illegala snuset heter Svea och ska inte ska förväxlas med ett annat märke med snarlikt namn. Snusdosorna har sålts vidare svart till tobakshandlare i Stockholm och Göteborg. Bilden kommer från förundersökningen och är tagen av polisens spanare. Foto: Polisen

Svartjobbare fick 50 kronor i timmen lön

Enligt åtalet rör det sig om flera miljoner i undanhållen skatt. Majoriteten av de personer som jobbat i fabriken har dessutom fått betalt i svarta pengar.

– De flesta som arbetat i fabriken har fått 50 kronor i timmen i lön, säger Daniel Larson.

Av de fyra personer som är åtalade finns det en huvudman som riskerar ett flerårigt fängelsestraff, enligt Daniel Larson.

– Huvudmannen som driver det här tillverkningsföretaget har i princip medgett det här i förhöret, att de inte har redovisat tobaksskatt, moms och arbetsgivaravgifter. Totalt handlar det om tre miljoner kronor som inte har redovisats, säger han.

Sluta köpa billigt snus

Daniel Larson hoppas att svenskarna ska sluta köpa billigt snus.

– Det handlar om att inte göda grov brottslighet och möjliggöra det så kallade skuggsamhället med utländska medborgare som utnyttjas i riskabelt svartarbete. Det handlar även om konsumentens hälsa. I utredningen har vi foton på när svartarbetare i bar överkropp och utan skyddshandskar packar snus i dosor, säger Daniel Larson.

SVT Nyheter har sökt företrädare för företaget bakom Sveasnus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.