Flera bilder från platsen visar att det var en rejäl smäll. Foto: SVT

Fängelsestraff för sprängdåd i Landvetter och Göteborg

Publicerad

Tre män döms vid Göteborgs tingsrätt för att stå bakom två bombexplosioner i Göteborg och Landvetter förra året. Bland åtalspunkterna fanns mordförsök, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot.

Den ena explosionen inträffade i ett bostadsområde i Rannebergen i Angered i september, den andra på en parkeringsplats i Landvetter öster om Göteborg i början på november. Bakgrunden är konflikter mellan kriminella falanger och dåden riktade sig mot medlemmar i rivaliserade gäng.

Långa fängelsestraff för dåden

En av männen döms till tio års fängelse för att ha beställt sprängdåden, en annan till 13 års fängelse för att han detonerat sprängladdningarna med fjärrutlösare. Den tredje mannen dömdes till sex månaders fängelse men släpptes efter rättegången då straffet anses avtjänat genom den tid han suttit häktad.

Åklagare nöjd med domen

Åklagarna yrkade på ”upp emot 15 års fängelse” för de två huvudmännen.

– Vi är nöjda, summerar kammaråklagare Stina Lundqvist i en kommentar till Göteborgs-Posten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.