Så går saneringen till – Håkan Falck berättar. Foto: SVT

Färdigsanerat i villaområde i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Järnsågen 3 i Trollhättan klassades som en av landets giftigaste platser. Nu har det sällsynta saneringsarbetet, som kostat drygt 50 miljoner kronor, avslutats.

Kemtvätten låg i ett villakvarter på Halvorstorp i Trollhättan från början av 50-talet till mitten av 70-talet. Klorerade lösningsmedel släpptes ut på platsen och förorenade jord, berg och grundvatten på fastigheten. I klippet kan du se hur den ovanliga metoden som användes vid saneringsarbetet går till.

– Det är tredje gången i Sverige som man gör en termisk behandling i berg. Så erfarenheterna hur tekniken fungerar är ganska begränsade, men av de resultat vi hittills sett så har det varit lyckosamt här, säger Håkan Falck, kontorschef på Kontoret Tillväxt och Utveckling i Trollhättan stad.

Mycket kemikalier

Totalt har nästan ett och ett halvt ton i rena kemikalier tagits upp ur marken. Ett saneringsarbete som kostat cirka 52 miljoner kronor.

– Det är en väldig skuld den här kemtvätten lämnade efter sig, fast gör vi inte detta så sprider sig kemikalierna ut i hela området. Då kommer grundvattnet i hela Halvorstorp så småningom att bli förorenat.

Som mest fick man genom den termiska behandlingen upp sju kilo kemikalier på en dag.

– Vi har nu stängt ner anläggningen, för nu får vi inte upp mer. Vi kommer ha kvar ett 15-tal brunnar i två, tre år till för att mäta och kontrollera att vi uppnått det vi ville, säger Håkan Falck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer