När Hans, som egentligen heter något annat rullar in med taxibilen ska han snart börja nästa pass. Det förväntas bli ungefär 12 timmar. Arbetstiderna ska fyllas i en bok, men det gör han sällan. Senast Hans hade med sig boken var flera veckor sedan. Taxichaufförer har tvärtemot andra i transportbranschen inte digitala färdskrivare och vilken arbetstid man fyller i bestämmer man själv.
– Man jobbar 12-13 timmar per dag och att man tvingas till det på grund av de avtal som är skrivna med västtrafik vad gäller färdtjänst. Att när man har jobbat så många timmar kör runt med barn, sjuka, gamla. handikappade. Jag tycker det är fruktansvärt, säger Hans.
Men har inte du själv ett ansvar att inte köra så här många timmar?
– Jo, men gör jag det så får jag inte ihop den minimilön som vi har inom taxi. Jag kommer inte i närheten av den om jag skulle följa lagarna.
Olika syn på ersättningen
Den taxibil som Hans kör runt sina långa pass med kör för Taxi Göteborg. Där är Jonas Nilsson vd. Han delar inte synen på att färdtjänst skulle vara så dåligt betalt.
– Avtalet förändrades den 1 juli och gick över till ett annat avtal. Jag tror att det kan vara lite gammalt som hänger kvar och att det sitter i väggarna att färdtjänst är dåligt betalt. Det gamla avtalet fanns ändå i fem år. Men färdtjänst är inte dåligt betalt idag, det är helt okej betalt, säger han.
LÄS MER: Handikappföreningen bekräftar bilden av färdtjänsten
En säger att det är ”helt okej” betalt att köra färdtjänst, den andre att det är uselt betalt. Det man är överens om är att en färdstjänstresa är sämre betald än en privat resa.
Vågar bara berätta anonymt
Vi träffar flera taxixhaufförer som beskriver samma bild som Hans. De vill alla vara anonyma av rädsla för att inte ha jobbet kvar om de kritiserar avtalen som Taxi Göteborg skrivit med västtrafik.
– Man snittar på 70-80 timmar i veckan och jag tycker det är fruktansvärd med tanke på alla de vi kör. Men jag har liksom inget val, säger Hans.
LÄS MER: Synskadade Birgitta Karlsson har tröttnat på färdtjänsten
På Taxi Göteborg medger man att man inte har någon kontroll över vilka arbetstider som chaufförerna har.
– Det är svårt att kontrollera arbetstider i och med att vi inte har alla tidrapporter. Chaufförerna rapporterar ju till sin arbetsgivare hur mycket man jobbar. Inte till oss utan det är varje åkare som får tidrapporterna och dessa kan vi inte kräva in på samma sätt som för de anställda som jobbar här i växel, drift och tjänstemän, säger Jonas Nilsson.
Så hur ofta kontrollerar ni arbetstiderna?
– Arbetstider hos åkare, inte nej.
Aldrig?
– Nej.