Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Fariba upplevde regimens tortyr: ”Domen mot Noury en bekräftelse på vad som hänt i Iran”

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på torsdagen kom beskedet om att Hamid Noury döms till livstid för mord och folkrättsbrott. Fariba Dashti var en av alla de som fängslades av regimen i Iran under samma period som Noury begick sina brott.

– Vi har väntat så länge på det här beskedet, jag finner inga ord för att beskriva hur jag känner mig. Jag är så glad, säger hon.

Fariba Dashtid var i tonåren när hon blev gripen av Sepâh-militären i Shiraz och fick uppleva förtryck och tortyr på fängelset.

Hon släpptes några månader senare efter att hennes pappa ska ha sålt deras hus för att betala för hennes frihet.

Livslång kamp

Två år senare tog Fariba Dashti beslutet om att fly från Iran och söka asyl i Sverige. Sedan 1986 har Fariba Dashti kämpat för upprättelse och frihet för de personer som fortfarande sitter fängslade i Iran.

– Varje lördag är vi på Kungsportsplatsen i Göteborg och upplyser folk om folkrättsbrotten som den iranska regimen begår.

Se när Fariba Dashtid får beskedet om domen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.