Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengstfors kommun har lyckats bryta trenden med ungdomsbrottsligheten. I klippet hör du vad kommunpolis Peter Torstensson och socialtjänsten ser för följder av trendbrottet. Foto: SVT

Färre ungdomsbrott i Bengtsfors – men Sis-placeringar knäcker budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Skadegörelse, stölder och stökigt i centrum. Boende i Bengtsfors har på senare år fått vänja sig vid en högre brottslighet. Nu har kommunen lyckats bryta trenden, men socialtjänstens kostnader skenar.

Brottsvågen nådde sin kulmen 2021. Då anmäldes 1 042 brott – den högsta siffran någonsin uppmätt i Bengtsfors, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Ringa brott stod för en stor del av ökningen – brott som begicks av unga.

– Det var en ny företeelse man inte riktigt hade sett förr i det här lilla samhället. Folk hade haft för vana att ha civilkurage och kunna säga till ungdomar som betedde sig fel, men möttes nu av glåpord, säger kommunpolis Peter Torstensson.

För att bryta trenden gjorde socialtjänst, polis, skola och fritid förra året gemensam sak. Orosanmälningarna blev fler, närvaron större, dialogen mellan myndigheterna tätare. Och kraftsamlingen har gett resultat. Förra året rapporterades 704 brott, en minskning med över 30 procent jämfört med året innan och den lägsta siffran sedan 1999.

Nyckelpersoner har tvångsomhändertagits

Enligt polisen finns det även en koppling mellan den fallande statistiken och att nyckelpersoner tvångsomhändertagits enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

– LVU-omhändertagande är ingen allmänpreventiv åtgärd, men den får indirekt den betydelsen att även andra ungdomar ser att det blir konsekvenser, säger Peter Torstensson.

En tillfällig lösning

LVU ses ofta som en sista utväg. Eller ett skyddsnät när öppnare vårdinsatser misslyckats, som chefen för Bengtsfors individ- och familjeomsorg, IFO, Carina Holmqvist beskriver det.

– Det blir som ett stopp på ett beteende, men det är viktigt att poängtera att vi lägger en plan för vård i öppnare former så snart som möjligt, säger hon.

Placeringarna spräcker budgeten

Krafttaget kostar däremot stora pengar. En placering på Sis-hem kostar kommunen mellan 6 700 och 6 900 kronor per dygn. Bengtsfors har i dagsläget fem placeringar, motsvarande en kostnad om närmare en miljon kronor i månaden.

– Som det ser ut nu har jag redan överskridit min budgetplan kring placeringar. Och det är klart att det blir kännbart för hela vår kommun, säger Carina Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.