Marcus Gäbel, transplantationsläkare vid Transplantationscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: SVT

Organdonationer pausade under pandemin: ”Risk att patienter avlider”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har slagit hårt mot olika delar av sjukvården – så även transplantionsverksamheten. På Sahlgrenska universitetssjukhuset har organdonationer från avlidna givare minskat under året – och transplantationer från levande givare är för tillfället helt pausade men väntas komma igång igen i veckan. Risken är då att köerna ger fortsatt långa väntetider.

I Sverige väntar 880 personer just nu på ett nytt organ och nästan en person i veckan dör i väntan på transplantation, enligt siffror från föreningen ”merorgandonation”.

Det är alltså brist på nya organ – och pandemin har inte gjort det bättre.

Coronaviruset i Västsverige

När covid-19 började sprida sig i Sverige beslutade Transplantationscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset att tillfälligt pausa transplantationer från levande givare, från vilka till exempel njurtransplantationer är vanligt förekommande.

Pausad verksamhet

Då handlade det om att man hade för lite kunskap om effekterna av covid-19 på transplanterade patienter. Men efter två månader startades verksamheten upp igen, för att i början av december åter pausas.

– Då kom andra vågen och vi behövde stötta upp inom covidvården i stället, säger Marcus Gäbel, transplantationskirurg vid Sahlgrenska univeristetssjukhuset.

Färre organdonationer

Under 2020 utfördes 69 färre transplantationer vid Sahglrenska universitetssjukhuset jämfört med året innan. Enligt Marcus Gäbel är pandemin en av förklaringarna.

– Tittar vi på levande givare har pandemin haft en effekt. Däremot är det svårt att svara på varför transplantationer från avlidna givare minskat. Men en förklaring kan vara att pandemin gjort att färre patienter som kan vara potentiella organdonatorer får tillgång till intensivvård, säger han.

Antalet organdonationer 2016-2020

2020 304

2019 373

2018 338

2017 318

2016 310

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet