Daniel Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande och Gunilla Carlsson, enhetschef för äldrevården i Essunga. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Färre platser på äldreboende i Essunga

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje kommun drar ner på budgeten inom välfärden i år jämfört med förra året och en femtedel av alla landets kommuner uppger i SVT:s enkät det leder försämrad kvalité. I Essunga har budgeten för äldreomsorgen minskats och i enkäten uppger kommunen att kvalitén också minskar.

– Vi har tagit bort platser, men det är för att rummen stått tomma, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson (M).

– Besparingen märks inte. Eftersom personalen är kvar är det snarare en kvalitetshöjning, menar äldreomsorgschefen Gunilla Carlsson.

Lite olika bud alltså beroende på vem vi frågar. Så här resonerar ekonomichefen i Essunga:

– Vad jag menar med mitt svar är att det finns en risk att det blir sämre kvalitet framöver om vi under året får fler som söker särskilt boende och att vi då står utan platser, säger Eva-Lena Egsonius till SVT Nyheter Väst.

– På sikt ser vi att får fler och fler äldre men färre och färre som kan arbeta med det.

Enligt Eva-Lena Egsonius skulle Essunga kommuns budget ha behövt vara fyra procent större för att kunna upprätthålla samma nivå som 2019.

Se över kostnader

– Kommunen måste hela tiden se över sina kostnader och bedriva en effektiv verksamhet. Har vi inga som bor i våra tomma rum, då finns det ingen anledning att ha uppe avdelningen, säger Daniel Andersson.

De miljarder som utlovats i extra statsbidrag till kommunerna välkomnas i Essunga – i alla fall så länge det gäller generella bidrag som kommunerna själva får välja hur pengarna används.

– Jag hävdar med bestämdhet att det är de som verkar ute i kommunerna som är närmast invånarna som vet vad invånarna behöver. Det vet de inte i Stockholm, säger Daniel Andersson med eftertryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.