Hanna Sjöstedt är akutläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Hon berättar att hon aldrig varit med om något liknande som läkare tidigare. Foto: Privat

Färre söker akutvård på Drottning Silvias barnsjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av coronaviruset är det färre som söker akut vård för sina barn – något som märks på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Men det är lika många barn som läggs in nu som tidigare.

Akutläkaren Hannah Sjöstedt tror att fler föräldrar tar ansvar när sjukvården sätts på prov.

– Vanligtvis är det barn som springer och tjoar i korridorerna här. Men nu är det helt dött, säger Hannah Sjöstedt, akutläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Anledningen till att skratten tystnat på Drottning Silvias barnsjukhus är inte för att det finns färre barn där, förklarar Hannah Sjöstedt. Det beror på att barnen numera hålls inne på sina rum, för att minska risk för smitta.

Coronaviruset i Västsverige

– Det är väldigt tomt. Inte alls samma känsla på barnakuten, säger hon.

Trots det är det ett faktum: Betydligt färre söker akut vård för sina barn nu jämfört med tiden före coronakrisen – ett bortfall på ungefär en tredjedel. Oväntat nog är det ungefär lika många som läggs in, nu som tidigare. En del i förklaringen kan stavas coronarädsla, menar Hannah Sjöstedt.

– Men framför allt tror jag det beror på att folk har en förståelse för att vi i sjukvården står inför en stor utmaning, och att man då tänker att man hellre stannar hemma för att inte belasta sjukvården.

Symtom på covid-19

Knappt hälften av alla barn som söker vård på Drottnings Silvias barnsjukhus har luftvägssymtom, fortsätter hon – något som inte är ovanligt den här tiden på året. Men i dessa tidevarv kan luftvägssymtom vara ett tecken på en allvarligare smitta: coronaviruset.

– Vi testar bara barn som läggs in på sjukhuset, men provsvaret kommer först nästa dag och då har redan barnet lämnat akuten.

Uppvisar man symtom på covid-19 vidtas skyddsåtgärder. Det är emellertid känt sedan tidigare att barn inte tillhör riskgruppen för coronaviruset.

– De verkar snarare drabbas väldigt lindrigt. Lättare förkylningssymtom, säger Hannah Sjöstedt.

Möter barn i container

Hon berättar vidare att man numera har en container utanför akutmottagningen, där barn och föräldrar möts av två sjuksköterskor som bedömer om man över huvud taget behöver akut sjukvård.

– Alla som söker hit och blir hänvisade till annan plats har så stor förståelse. Det är fantastiskt. Det har varit väldigt fint bemötande från barn och anhöriga.

Hur är det att jobba som läkare dessa tider?

– Det är väldigt annorlunda. Det är en situation som vi inte stått inför tidigare. Bara att bedöma ett barn i en container som en första åtgärd är helt nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet