Foto: Kustbevakningen/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fartygskollision utanför Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Passagerarfartyget Stena Jutlandica kolliderade med ett tankfartyg i närheten av Vinga, vid farleden in till Göteborgs hamn, vid halv tretiden natten till söndag.

Stena Jutlandica, som går mellan Göteborg och Fredrikshamn, fick ett hål i skrovet och tog in vatten men kunde för egen maskin ta sig in till hamn. Tankfartyget har lagt sig för ankar för inventering av skadorna.

– Färjefartyget tog in vatten, men det var ett utrymme som inte påverkade båtens stabilitet, och skadan satt så högt upp att man gjorde bedömningen att man ändå kunde gå i hamn. Då var man ungefär en timme från hamnen utanför Vinga, berättar Jesper Waltersson, pressansvarig på Stena Line, för SVT Nyheter.

Stena Line uppger på söndagsförmiddagen att det fanns 531 passagerare och 89 besättningsmän ombord. Ingen person ska ha skadats vid olyckan.

Räddningsfartyg ryckte ut

Två bogserbåtar och en mindre jakt skickades ut av Kustbevakningen. Enligt Kustbevakningen är fartyget lastat med 12.000 ton diesel och bensin, men trots en skada på förpiken ska inget ur lasten ha läckt ut.

– Vi har varit uppe med flygplan och sett att det inte har läckt något, säger Kalle Isaksson, operativ ledare vid Kustbevakningen, till TT.

Dykare ska dessutom genomföra botten- och skrovundersökningar på fartygen.

– Man kollar hur omfattande skadorna är och om det finns risk för att det ska börja läcka senare, säger Kalle Isaksson.

Kustbevakningen har i samverkan med räddningstjänsten inlett en miljöräddningsoperation.

”Man borde ha upptäckt varandra”

Enligt Stena Line själva är det oklart hur olyckan kan ha gått till.

– Det är väldigt ovanligt med den här typen av incident. Jag har aldrig varit med om det tidigare. Det är för tidigt att spekulera i orsaken, men normalt sett har fartyg radar, så man borde ha upptäckt varandra, säger Jesper Waltersson.

En förundersökning om vårdslöshet i sjötrafiken har upprättats av polisen.

”Oroligt när folk vaknade”

Många passagerare på Jutlandica låg och sov när kollisionen inträffade.

– Vi vaknade av en smäll. Barnen skrek och vi tog oss upp till fönstren för att se vad som hände. Jag fick direkt bilder av Estonia i huvudet, berättar passageraren Sverker ”Kecke” Lundh för SVT Nyheter.

Han betonar ändå att informationen från besättningen till passagerarna var god, även om det tog ett tag innan de fick någon information om exakt vad som hade hänt.

Var du på plats? Har du bilder? Kontakta oss på svtnyheter@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Färjekollision utanför Göteborg

Mer i ämnet