Foto: TT Nyhetsbyrån

Kommunikationsproblem bakom olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Problem i den mänskliga kommunikationen kan ha orsakat olyckan där ett lastfartyg kolliderade med Stena Jutlandica, det uppger myndighetspersoner till SVT Väst.

Statens haverikommission besökte idag tankfartyget som nu ligger i hamn i Halmstad.

– Vi har talat med besättningen, tittat på fartyget och försökt skapa oss en uppfattning om vad som har hänt, säger Jörgen Zachau, utredare vid Statens haverikommission.

Färjekollision utanför Göteborg

Kommissionen vill ännu inte uttala sig om vad som har orsakat olyckan, men enligt uppgifter från olika myndighetspersoner brast det i den muntliga kommunikationen mellan lastfartyget Ternvind och Stena Jutlandica.

– Vissa uppgifter tyder på någon form av kommunikationsproblem eller missförstånd, men den tekniska utredningen får visa om det stämmer, säger Pekka Piirainen, tjänsteman i beredskap på Transportstyrelsen.

Girade fel

Fartygen skulle mötas i högertrafik, men befälhavaren på Ternvind girade istället till vänster och kolliderade med Stena Jutlandica.

Statens Haverikommission klassar händelsen som en ”mycket allvarlig olycka” och räknar med att utredningen kan ta upp till ett år.

– Min erfarenhet är att det ofta kommer intressanta uppgifter längre fram. Så det är alldeles för tidigt att låsa sig i någon uppfattning ännu, säger Jörgen Zachau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färjekollision utanför Göteborg

Mer i ämnet