Stena Fastigheter. Foto: SVT

Fastighetsvärdar uttagna i strejk

Publicerad

Fackförbundet Fastighets varslade i dag om strejk. Stridsåtgärderna träder i kraft den 8 maj klockan 06.00.

I västsverige är det Stena Fastigheter som valts ut och varslet där gäller allt arbete som utförs av fastighetsvärdar under fackförbundets avtalsområde.

– Vi valde de arbetsplatser som vi anser är de mest effektiva strejkobjekten, säger Jari Visshed, tredje förbundsordförande på Fackförbundet Fastighets och den man som ansvarar för fackförbundets avtalsförhandlingar med arbetsgivarorganistaionen.

Försämrat kollektivavtal

Det striden handlar om är, enligt Jari Visshed, att motparten Almega Fastighetsarbetsgivarna inte köper skrivningarna om låglönesatsning i överenskommelsen mellan LO och industriföretagen.

– Almega vill att vi ska finansiera vår låglönesatsning genom försämrade villkor i vårt kollektivavtal. Det kan vi inte acceptera, därför har vi tvingats att varsla, säger Jari Visshed.

– Vi anser att det märke som industrin gjort 6,5 procent plus låglånesatsning också ska gälla oss.

Fastighetsbolaget svarar

Stena Fastigheter ser helst att konflikten får en lösning snart, så att det inte behöver bli någon strejk.

– Man vet ju inte om det blir något av det, hoppas att det löser sig innan, säger Christel Armstrong Darvik, koncern-vd på Stena Fastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.