Nytt samarbete kring fästingsjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fästingburna infektioner har ökat stort de senaste femton åren i Sverige. Därför inleds nu ett nordiskt samarbete som ska samordna insatser mot sjukdomarna.

När Ingemar Allén var ute i Bohusläns skärgård förra sommaren fick han ett fästingbett, och sedan Borrelia. Det blev starten på mer än ett års besvär.

– Det var fruktansvärt. Extrem trötthet, nästan helt apatisk skulle jag vilja säga. Och det som var det värsta var ju yrseln. Framför allt när jag blev lite andfådd så kunde jag bli väldigt yr, nästan så att jag fick sitta ner på en stol och hålla i mig i bordsskivan för allt bara snurrade. Nästan som när man är riktigt berusad. oerhört obehagligt, säger han.

– Om man jämför med andra delar av världen, där man har minskande problem av till exempel malaria, så är det här trycket från en parasitburen sjukdom anmärkningsvärt högt skulle jag vilja säga, säger Tomas Bergström, professor klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin.

Fästingarna blir fler och fler. En effekt av klimatförändringarna tror forskarna. Varje år ökar därför antalet personer som insjuknar i sjukdomar orsakade av fästingburna virus och bakterier. Förra året var det uppskattningsvis 40 000 personer som drabbades i Öresund-, Skagerakk- och Kattegatt-regionen. Därför inleds nu ett samarbete mellan sjukhus i Sverige, Noge och Danmark för att bland annat få fler som bor i utsatta områden att vaccinera sig.

– Vi vill skapa kartor så att allmänheten kan se var fästingarna är mer giftiga och var de är säkrare. Sedan tänker vi ge råd, för väldigt mycket kan uppnås med ordentliga kläder så man inte exponerar sig så mycket för fästingar, säger Tomas Bergström.

I dag är Ingemar Allén frisk, men han aktar sig noga för att drabbas igen.

– Jag drar mig nog lite för att ge mig ut i skogen och plocka svamp på hösten till exempel, med tanke på att det blev som det blev. Sedan är det ju den här TBE:n som man funderar på om man ska vaccinera sig mot. Den går ju inte att bota på samma sätt som Borrelia, säger han.

Så det här har satt lite spår hos dig?

– Absolut, det har det gjort. jag önskar ingen annan detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.