Fatma vill uppmuntra kvinnor att bada i det de känner sig bekväma i. Foto: Privat/SVT

Fatma tar striden för att bada i burkini: ”Mitt val”

Uppdaterad
Publicerad

Smygtagna bilder och filmklipp på kvinnor som badar i heltäckande plagg som exempelvis burkini sprids i sociala medier – med starkt ifrågasättande och nedlåtande kommentarer. Något som fått 24-åriga Fatma från Göteborg att reagera.

– Klär man sig för lätt ”ber man om det”. Klär man sig täckande, är man förtryckt. Man kan aldrig göra rätt, säger hon.

På nätet vittnar flera kvinnor om att de är rädda för att bli uthängda för att de badar i burkini. När Fatma såg ett av klippen på sociala medier skrev hon ett inlägg där hon visar upp sin burkini. I inlägget uppmanar hon bland annat andra kvinnor att våga bada i sin burkini eller vad man själv känner sig bekväm i, något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

”Det ska alltid vara ett jäkla ståhej varje sommar angående våra klädval, när vi bara försöker njuta av vår semester och svalka oss i vattnet precis som vilken annan person helst”, skriver hon i inlägget.

Förstår att folk reagerar

Du har ju burkinin av fri vilja, men det finns fall där det är ett tvång för kvinnor, vad tänker du om det?

– Det finns många olika sammanhang där kvinnor blir tvingade till allt möjligt. I den frågan är det viktigt att lyssna på kvinnor och ge dem utrymme att tala själva. Är det så att du pratat med personer som känner att de utsätts för förtryck eller tvång, så hoppas jag att du kan hjälpa personen att söka rätt hjälp, säger Fatma.

– Kan du förstå att folk reagerar eftersom det är kvinnor som täcker sig samtidigt som deras män sitter bredvid i badshorts?

– Jag kan absolut förstå att man reagerar. Man får ha åsikter, tankar, reaktioner, men att håna och trakassera, det är det jag vänder mig emot.

Hör Fatma berätta mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.