Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anneli Olsson har varit febersjuk sen i april. Nu vill hon samla in pengar till Covid-forskning. Foto: Richard Veldre/SVT

Febersjuk sen april – vill samla in pengar till covid-forskning

Uppdaterad
Publicerad

Filmmakaren Anneli Olsson, 59, insjuknade med hög feber, hosta och ett luktsinne som försvann. Hon hoppades allt skulle vara över efter två veckor – nu har det gått över hundra dagar. Men trots att hon nu har svårt att gå åker hon till Stockholm för att väcka frågan om mer pengar till forskning.
– Om det kommer in pengar ska det gå till forskning för oss som är långtidssjuka, säger hon.

Anneli Olsson insjuknade i slutet av april i hög feber och hosta, hon isolerade sig i sin arbetslokal, där hon normalt klipper film. När luktsinnet försvann förstod hon att hon kunde ha drabbats av covid-19. Men det hon trodde skulle vara över på ett par veckor utvecklade sig till något helt annat. Efter över 100 dagar har hon fortfarande feber medan andra symptom har tillkommit för att sedan försvinna.

Med tiden har hon blivit så svag att hon flyttat till balkongen, där hon håller kroppen nerkyld.

– Det är ett märkligt tillstånd för det är inte bara ett organ utan det är olika system i kroppen som ger märkliga symptom, säger hon.

Tvingas använda rullator

Vid olika tillfällen har hon sökt vård och blivit inlagd på sjukhus, men proverna som hon tagit har inte gett något svar på orsaken till symptomen. Läkarna menar att det fanns en stark misstanke om covid-19. Under sommaren har hon fått svårt att gå och har nu hjälp av både rullator och rullstol.

– Jag får skov där jag dippar rejält, då får jag svårt att förflytta mig och jag blir enormt trög. Det är som att väckas mitt i natten och prestera.

Inspirerad av Greta

Men trots sina besvär vill Anneli Olsson lyfta frågan om långtidssjuka personer. Inspirerad av Greta Thunberg tänker hon åka till Mynttorget i Stockholm och sitta så mycket det går. För att hon ska orka har hennes man låtit bygga om en säng där hon kan vila.

– Jag har tillstånd tre dagar i veckan under en månad och jag tänker vara där så mycket jag orkar, säger hon.

Hon vill också samla in pengar till förmån för forskning för personer som hon själv, som drabbats av olika covid-symptom.

– En fantastisk bieffekt vore att det skulle komma in pengar som kan fördelas till projekt och idéer som kan vara till gagn för oss långtidssjuka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet