Ett stort antal trygghetslarm har plötsligt slutat fungera i Skara, en uppenbar risk för äldre som bor kvar hemma och har larm. Foto: Hussein El-alawi / Sydsvenskan / TT

Fel på trygghetslarm i Skara – många drabbade

Publicerad

Under onsdagen upptäckte personal från omsorgen i Skara att flera trygghetslarm slutat fungera. I Skara har hundratals människor trygghetslarm. Enligt kommunen är det ”fler än ett fåtal” som har problem.

Det var alltså inte larmoperatören utan kommunens egen omsorgspersonal som upptäckte felet, som uppstått hos användare som bor kvar hemma – alltså inte i kommunens särskilda boenden.

Ett intensivt arbete pågår nu för att lokalisera och åtgärda felet. Kommunen har sedan tidigare en handlingsplan för sådana här situationer och den är nu aktiverad. En särskild sambandscentral har upprättats och extra personal är inkallad för att besöka de berörda omsorgstagarna.

Särskilt nummer

Det kommer också att finnas ett särskilt telefonnummer att ringa för den som behöver larma efter att till exempel ha fallit olyckligt i hemmet.

– Vi har några hundra trygghetslarm i eget boende, alltså hemma, och man vet inte hur många som har problem. Det är fler än ett fåtal men inte alla, säger Edith Rudström, kommunikationsstrateg i Skara.

– Extrapersonal kommer att börja besöka de vårdtagare som har störst vårdbehov i hemmet, och vilka det är har man koll på, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer