Händelsen inträffade under sommaren på ett boende för personer med missbruk och psykosocial problematik i Göteborg. Foto: SVT / arkiv

Felaktigt dödförklarad dog när personal avbokade ambulans

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på ett boende i Göteborg dödförklarade en boende och avbokade ambulans. Men när ambulansen senare kom på plats och hjärt- och lungräddning påbörjades upptäckte man livstecken. Patienten avled senare.  Nu har händelsen lex Maria anmälts.

Händelsen inträffade nattetid under sommaren på ett boende för personer med missbruk och psykosocial problematik i Göteborg. Det skriver Nyhetsbyrån Siren som har tagit del av lex Maria-utredningen av incidenten. 

Efter hjärt- och lungräddning fördes personen till sjukhus, men avled senare på natten. I lex Maria-anmälan står det bland annat att personalen inte hade befogenhet att dödförklara någon, men fattade ändå ett beslut utanför sitt kompetensområde och följde inte heller instruktioner från SOS-alarm för att göra hjärt- och lungräddning.  

I anmälan står det också att personalen var en undersköterska som ska ha drabbats av panik och gjort flera misstag i samband med händelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.