Fem av gårdens alpakor hittades döda efter ett blixtoväder. Foto: Privat

Fem alpackor hittades döda – kan ha blivit träffade av blixten

Publicerad

Bo Bengtsson och Iris Nouwt gjorde en hemsk upptäckt i onsdags. Efter ett åskoväder hittades fem av deras alpackor döda i hagen med blödande ögon.

– Jag blev jätteledsen. Verkligen jätteledsen. Man har ju haft dem så länge, säger Iris Nouwt.

Det var i tisdags som Iris Nouwt hörde en metallisk smäll när hon var hemma på sin gård i Bäckefors i Dalsland vilket Dalslänningen berättade först.

– Jag trodde att det var gubben som kom hem med någon maskin. Men när jag reste mig upp fanns det ingen på gården, säger hon.

Därefter drog himlen ihop sig till ett svart täcke och regnet började ösa ner.

Gjorde en makaber upptäckt

Dagen efter skulle Iris Nouwt titta till gårdens djur och gjorde då en makaber upptäckt. Fem av gårdens femton alpackor låg döda i hagen. De låg med halsarna över varandra med blod som rann från ögonen. Ägaren berättar att hon inte såg några andra skador på djuren.

– Det såg förfärligt ut. Man kan inte tro att det är sant. De var mer än lantbruksdjur för oss. De flesta var ju födda på vår gård, säger Iris Nouwt.

Hon berättar att alpackorna, som hette Sun Pete, Sun Mae, Sun Suprice, Mea Java och Akka Mocca låg i samma ställning som de brukar göra när de sover. Troligen har de kurat ihop sig för att söka skydd för regnet när blixten träffade dem.

– Det enda positiva är att de inte led. Det kan inte ha varit något annat än blixten. De hade inte andra skador.

Även en ekonomisk förlust

Förutom sorg har händelsen även inneburit en ekonomiskt förlust. Iris Nouwt beräknar att det totala värdet för alpackorna var 100 000 kronor. Gården har dock en katastrofförsäkring som kan täcka förlusten även om pengar inte kan lindra sorgen.

– Vi var tvungna att ha en tyst minut. De var mer som husdjur än lantbruksdjur. Det är en saknad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.