Nu tas första steget mot industriparken i Vargön. Foto: SVT

Fem år senare – nu byggs ”innovationsfabriken”

Uppdaterad
Publicerad

Fem år efter första offentliga andetaget kommer första spadtaget. Mycket har hänt sedan planen på ett textilåtervinningscentrum i Vargön lanserades, bland annat talas det inte längre om hundratals jobb.

2017 skulle anläggningen ha gett 500 arbetstillfällen. Så lät det när avsiktsförklaringen mellan Vänersborgs kommun och företaget Re:Newcell offentliggjordes i maj 2012. Området som tidigare var platsen för Holmens gamla industriområde utmed Göta Älv skulle bli ett centrum för en revolutionerande teknik där textilier återvanns till cellulosafibrer. Kommunen köpte marken och investerade i väg och avlopp, Västra Götalandsregionen stöttade ekonomiskt. Men någon testanläggning blev aldrig byggt, och planen på den fullskaliga fabriken sköts på framtiden.

I april förra året kunde SVT Nyheter Väst avslöja att Re:Newcell hade dragit sig ur och istället valt att bygga sin testanläggning i Kristinehamn.

Utveckling av hålllbara material

Trots att den stora samarbetspartnern försvann fortsatte Vänersborgs kommun och Västra Götalandsregionen sin del av det projekt som inleddes 2012, Wargön Innovation. I dag är det dags för det första spadtaget på en test- och demostrationsanläggning där företag ska kunna utveckla nya hållbara material.

Tanken är att verksamheten ska bli steget innan storproduktion av ett nytt material.

– Har man en ny innovation som man vill förverkliga behöver man kunna skala upp produktionen för att kunna ha en kommersiell produktion. Då behövs en verksamhet där man kan få hjälp med det, säger Maria Ström, verksamhetsledare på Wargön Innovation.

”Har inte tagit så lång tid”

Enligt henne har turerna kring Re:Newcells etablering på området haft en viss påverkan på projektet. Avhoppet försenade deras byggnation med ett år och att det totalt tagit fem år för dem att nå till det första spadtaget är inget hon förvånas över.

– Jag tycker inte att det har tagit så lång tid. När man jobbar med den här typen av processer då tar det tid eftersom man behöver tid att etablera verksamheten och bli en aktör som är erkänd i sitt sammanhang.

LÄS MER: Kommunalrådet: Det kommer ge arbetstillfällen

Planen nu är att lokalerna ska stå klara i mitten av nästa år och de har tre större projekt som väntar på att få starta.

Nya material för vård och lantbruk

Två av projekten handlar om att tillverka nya material av skogsråvara. Det ena är en idé om biologiska material inom vården och det andra handlar om cellulosabaserade odlingsdukar för lantbruket.

Det tredje är ett större projekt som håller kvar vid den ursprungliga idén om textilåtervinning.

– Vi i Sverige är faktiskt sämst i klassen på det jämfört med våra nordiska och europeiska grannländer. Det är något vi måste bli bättre på, säger Maria Ström.

Tillsammans med bland annat välgörenhetsorganisationer ska man ta fram metoder för att samla in, sortera och återbruka textil.

Ska ge jobb, på sikt

Men några 500 arbetstillfällen pratar man inte om längre. Maria Ström framhåller att det var Re:Newcells ambition och aldrig deras egen och att de som offentligt finansierat företag inte skulle kunna bygga en fabrik i den omfattningen som det talades på då.

Men hon hoppas att deras etablering ändå kan få någon effekt på arbetsmarknaden. Dels att själva byggnationen kräver arbetskraft men också att de företag som tar fram produkter hos dem på sikt ska kunna bli stora.

– Det är ju vår stora förhoppning och förväntan. Sedan har Vänersborgs kommun investerat i själva området och där är vi skyltfönstret. Tanken är ju att hela området ska ju växa och bli skapa arbetstillfällen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.