Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikael Berglund/STO

Fem åtalas för skjutning mot bilfirma i Stora höga i Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad

I våras besköts en bilfirma i Stora Höga i Stenungsunds kommun vid två tillfällen. Nu åtalas fem unga män misstänkta för den första skjutningen mot lokalen. En av de misstänkta kopplas till Foxtrot-nätverket.

– Vi har inget vapen men har olika chattmeddelanden, säger åklagaren Marie Andersson.

Det var i slutet av april som en bilfirma i Stora höga i Stenungsund besköts med automatvapen. Byggnaden och två bilar inne i lokalen skadades.

Två dagar senare greps tre misstänkta personer, senare kunde ytterligare en person gripas misstänkt för inblandning i skjutningen.

I dag väcktes åtal mot fem unga män, som är mellan 17-20 år gamla, vid Uddevalla tingsrätt. Alla åtalas misstänkta för grovt vapenbrott, fyra av dem åtalas också för grov skadegörelse.

– Fyra av dem har införskaffat en automatkarbin av Kalashnikov-typ och haft ett upplägg om att skjuta mot lokalen, säger åklagaren Marie Andersson:

– Den femte personen har tagit hand om vapnet efteråt.

Foxtrot-nätverket

Polisen har inte lyckats hitta vapnet men åklagaren menar att mobilpositionering och chattmeddelanden knyter de misstänkta till platsen och vapnet.

En av personerna som misstänkts knyts enligt utredningen till Foxtrot-nätverket, som har varit en del av den blodiga gängkonflikten som skakat Sverige under året.

– Det finns uppgifter som tyder på koppling till nätverket, i synnerhet när det gäller en person som åtalas, säger Marie Andersson.

Ytterligare skjutning

En vecka efter den första skjutningen besköts bilfirman ytterligare en gång. Enligt åklagaren utreds den händelsen fortfarande och är inte en del av dagens åtal.

Men bilfirman ska ha pressats på pengar och det är ett tänkbar motiv till den första skjutningen.

– Vi kan inte säkert säga att det finns något samband men bilfirman har fortsatt blivit pressad på pengar.

Samtliga fyra som misstänks ha varit delaktiga i skjutningen förnekar brott. Den femte personen som har åtalats för grovt vapenbrott har i förhör erkänt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I maj besköts bilfirman för andra gången på mindre än två veckor. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.